Orosz–ukrán háború

2023.01.26. 09:26

Elesett katona temetésén adták át a katonai behívókat Ukrajnában

A harcok egyre véresebbek, a halottak száma mindkét oldalon rohamosan növekszik a csaknem egy éve tartó orosz–ukrán háborúban. A 18 és 60 év közötti férfiakat nem engedik ki Ukrajnából, hiszen bármikor behívhatják őket katonának. A lakosság körében folyamatosan növekszik a pánik, mert nem tudhatják, mikor mennek a férfiakért.

Nemzeti zászlót hajtanak össze a koporsó felett a bajtársukat, Dmitro Kiricsenkót temető ukrán katonák a Kijev közelében fekvő Bucsában 2022. december 23-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Roman Pilipej

Szörnyű időszakot él át Ukrajna. A Metropol egy névtelenséget kérő informátora szerint az erőszakos sorozással lejáratják az ukrán fegyveres erőket. A keleti régiókból, Donyeckből, Luganszkból eltávolított magas rangú tisztek vezetik más megyék sorozóbizottságait. 

A fiatal katonák szerint ezek a tisztek csak az előléptetésre hajtanak az új állomáshelyükön azzal, hogy boldog-boldogtalant besoroznak, és szinte bárkit alkalmasnak is találnak a fegyveres szolgálatra 

– mondta a Metropolnak egy neve elhallgatását kérő kárpátaljai magyar családapa.

A civil lakosság körében felháborodást és pánikot váltott ki az az eset, amikor Lemberg megyében egy elesett katona temetésén osztottak behívót!

Kihasználták az alkalmat, hogy a szertartáson sok férfi megjelent, akik tisztelettel adóztak a hősi halott emléke előtt – mondta el az informátor. – Olyan fiatal fiúkat visznek a háborúba, akik a rájuk bízott feladatok elvégzése előtt egy-két nappal látnak életükben először fegyvert.

Ebből bárki kitalálhatja, hogy nagy valószínűséggel mi vár rájuk egy olyan helyzetben, ami a gyakorlott, komoly katonai múlttal rendelkező férfiak számára is veszélyes.

Ráadásul nem csupán mendemonda, hogy folyamatosan erősödik az országban a magyarellenes hangulat, ami a seregben is érződik. A vezetők pedig előszeretettel bízzák a reménytelen tennivalókat a magyar nemzetiségű fiatalokra. Élő golyófogóknak használják őket.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában