Korrupció

2023.01.25. 09:30

Eva Kaili nővére is eurószázezreket kapott illegálisan

Olyan uniós pályázaton nyert a cégeivel, amelyeket az EP előzetes letartóztatásban lévő alelnöke felügyelt.

2022. október 10-én, a marokkói parlament rabati épületében készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Dzsalal Morsidi

Az Origo arról ír, hogy új információk láttak napvilágot a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban.

Eva Kaili testvére, Mantalena Kaili MADE néven alapított egy vállalatot, amely elméletileg nonprofit szervezetként működött, de több uniós pályázaton is elindult, amelyek során százezer eurós támogatást nyertek el.

Az a közös a megpályázott projektekben, hogy mindet Eva Kaili felügyelte.

Nem a MADE volt az egyetlen vállalat, amelyet Eva Kaili nővére létrehozott. Az ELONTech 2020 októbere és 2022 májusa között volt jelen, mint lobbiszervezet, ezt követően azonban törölték a céget, mivel nem tartották be az Európai Unió átláthatósági szabályait. Az ELONTech egyébként blocklánc technológiával foglalkozott, Eva Kaili pedig úgy tűnik, szintén érdeklődött a technológia iránt, hiszen 2021-ben 525 ezer eurót adott EP-alelnökként egy Blokkláncmegfigyelő Központ nevű projektnek.

Érdekesség, hogy ebben az üzletben a testvére, Mantalena is részt vett, viszont mindezt úgy, hogy erről a projekt egyik munkatársa sem tudott.

A Politico friss cikkéből kiderült, hogy Mantalena megpróbált eltávolítani és töröltetni minden olyan adatot, amely összefüggésbe hozhatta volna a korrupciós üggyel kapcsolatban. Ugyan az ELONTech minden adatot eltávolított azzal kapcsolatban, hogy bármi közük lenne a Kaili testvérekhez, a LobbyFacts.eu adatbázisában továbbra is fellelhetőek az archívumok. Mint kiderült, Mantalena nemrég több üzenetet is küldött a platformnak, hogy távolítsák el az ELONTech-hel kapcsolatos adatokat, viszont mivel a platform semmilyen szabályt nem szegett meg, így nem törölték a céggel kapcsolatos adatokat.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában