Közlemény

2023.01.12. 15:06

Fidesz EP-képviselőcsoport: uniós forrásokat kap Magyarország az olajinfrastruktúra fejlesztésére

A józan ész győzött, a dollárbaloldal veszített, uniós forrásokat kap Magyarország az olajinfrastruktúra fejlesztésére - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében csütörtökön.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője és Bocskor Andrea EP-képviselő (Fidesz) az EP oktatási és kulturális szakbizottsága jövő heti budapesti látogatásáról tartott budapesti sajtótájékoztatón 2022. október 28-án

Fotós: Máthé Zoltán

A képviselőcsoport tájékoztatása szerint az Európai Parlament költségvetési, valamint gazdasági és monetáris bizottságai csütörtökön szavaztak az Európai Bizottság RepowerEU nevű, energiaellátást érintő javaslatcsomagjáról. 

"A szavazás Magyarország számára rendkívül sikeresen zárult. A dollárbaloldal áskálódása ellenére, az uniós intézmények között létrejött kompromisszum eredményeként, hazánk uniós forrásokat is felhasználhat olajipari infrastrukturális beruházások megvalósítására, így az energiafüggetlenség megteremtéséhez is közelebb kerülünk" 

- fogalmazott a képviselőcsoport. 

Közölték: az Európai Parlament "baloldala, velük együtt a dollárbaloldal" is, az elmúlt hónapokban mindent megtett, hogy kizárja az olajipari beruházásokat a támogatható projektek közül. 

Az európai, illetve a magyar dollárbaloldal a szükséges beruházások megakadályozására törekedett, amivel "ellehetetlenítették volna Közép-Európa energiafüggetlenségének megteremtését. Áskálódásuk azonban megint nem járt sikerrel" 

- húzták alá. 

A képviselőcsoport kiemelte:

 a csütörtöki szavazáson az az álláspont diadalmaskodott, amelyet Magyarország és a Fidesz az első perctől kezdve képviselt.

 Lehetővé vált, hogy kétszeresére, vagyis több mint 700 millió euróra nőtt Magyarország részesedése a RepowerEU keretéből. 

Ez a magyar kormány következetes kiállásának köszönhető 

- hangsúlyozták. 

"A Fidesz EP-képviselői üdvözlik, hogy végül 

a józan ész diadalmaskodott, és az Európai Parlamentnek is rá kellett bólintania a források olajipari beruházásokra történő felhasználására

 - tették hozzá. 

Az Európai Bizottság RepowerEU nevű, májusban bemutatott javaslata az oroszországi energiaimporttól való függőség csökkentésében segítené a tagállamokat. A RepowerEU finanszírozására összesen körülbelül 300 milliárd euró áll majd rendelkezésre a következő években. Ebből 225 milliárd euró a legnagyobb helyreállítási eszközből (RRF) még elérhető kölcsön, ami a bizottsági javaslat értelmében további 72 milliárd euró vissza nem térítendő támogatással egészülne ki. 

Az Európai Unió Tanácsa és az EP decemberi kompromisszuma szerint a RepowerEU forrásaiból három tagállam finanszírozhat olajipari beruházásokat, köztük Magyarország. 

Az EP bizottságainak döntését az Európai Parlamentnek még plenáris ülésen is meg kell erősítenie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában