Háború a szomszédunkban

2023.01.02. 05:31

Orosz dróntámadások sorozata érte Kijevet

Az ukrajnai háború 313. napjának krónikája az Origo és az MTI nyomán.

Ukrán katonák orosz állásokat lőnek egy francia gyártmányú, löveggel felszerelt önjáró tüzérségi eszközzel a Donyeck megyei Avgyijivka térségében 2022. december 26-án

Forrás: MTI/AP/Libkos

Ukrán főparancsnok: Ukrajna visszavette a február óta megszállt területeinek negyven százalékát 

Ukrajna a tavaly február óta Oroszország által megszállt területeinek a negyven százalékát vette vissza - foglalta össze a 2022-ben elért harctéri eredményeket Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hétfőn a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. 

A főparancsnok közölte, hogy 2022 folyamán az ukrán fegyveres erők több mint százezer orosz katonát öltek meg, továbbá megsemmisítettek csaknem 42 ezer orosz robbanóeszközt, több tízezer orosz katonai felszerelést és csaknem 1900 ellenséges légi célpontot. "A 2022-es év örökre megváltoztatott minket, jelenünket és jövőnket" - írta, kiemelve, hogy az elmúlt évben Ukrajna és az ukrán hadsereg "világtörténelemet" írt. Kitért arra is, hogy 

az Oroszország által megszállt összes ukrán területből 28 százalékot szabadított fel eddig a hadsereg. 

Zaluzsnij szavai szerint

 az ukrán fegyveres erők kiképzése jelenleg 17 európai országban zajlik,

 a partnerállamoknak köszönhetően több mint 20 ezer katonát képeztek ki. 2022-ben több mint 600 ezer embert evakuáltak harcok sújtotta területekről, és több mint 2 millió tonna humanitárius szállítmányt indítottak útnak a felszabadított területekre - fejtette ki. 

A főparancsnok kitért arra, hogy Ukrajna fegyvereket, lőszereket és anyagi támogatást kapott a partnerországoktól, és több mint ezer sebesült katona esett át külföldön gyógykezelésen, valamint rehabilitáción. 

Az ukrán aknamentesítő szakemberek csaknem 42 ezer veszélyes tárgyat semmisítettek meg országszerte. Mintegy 29 ezer katona kapott állami kitüntetést, közülük 160 kapta meg az Ukrajna Hőse címet - írta Zaluzsnij. "Az ukrán fegyveres erők nap mint nap nemcsak Ukrajnáért, hanem a hozzánk lélekben közel álló Európáért is harcolnak, a béke, a biztonság és a szabadság megőrzéséért az egész világon. Biztosan győzni fogunk" - szögezte le a főparancsnok.

Több száz orosz katonát öltek meg egy csapással Donyeck megyében

Az ukrán védelmi erők szilveszterkor megtámadták az orosz katonák egyik bázisát a Donyeck megyei Makijivka településen, a célzott csapásban mintegy négyszáz orosz katona meghalt és háromszáz megsebesült - közölte hétfőn az ukrán fegyveres erők stratégiai kommunikációs osztálya a Telegrammon.

Az orosz katonák a helyi szakiskola épületében tartózkodtak - tették hozzá közleményükben. A kommunikációs osztály videófelvételt is közzétett, amelyen egy teljesen romba dőlt épület látható. Igor Girkin - álnevén Sztrelkov -, a szakadár Donyecki Népköztársaság volt "védelmi minisztere" megerősítette a Telegramon, hogy az orosz csapatok jelentős emberveszteséget szenvedtek Makijivkában. A néhány hónapja ismét a Donyec-medencében tartózkodó Girkin - aki az orosz katonai hírszerzés ezredese - úgy vélte, hogy hasonló eset ezután is megtörténhet. Azt írta: főként mozgósított oroszokból álló alakulat tagjai tartózkodtak az iskolaépületben, és lőszereket is tároltak ott, ezért dőlt az romba. "Szinte az összes katonai felszerelés is megsemmisült, amely közvetlenül az épület mellett állt a legkisebb álcázás nélkül" - tette hozzá. Közlése szerint az áldozatok számát illetően az orosz félnek nincsenek végleges adatai, de 

a halottak és sebesültek száma több százra tehető. 

"Figyelmeztetést kaptam, hogy ez bármikor megismétlődhet, mivel nem ez az egyetlen ilyen nagy számú élőerő- és katonai felszerelés-összpontosulás a HIMARS rakéták megsemmisítési övezetében" - szögezte le. Megjegyezte, hogy hasonló esetek tavaly is történtek, de nem okoztak ekkora veszteséget az orosz erőknek.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint eddig Ukrajnában hozzávetőleg 107 440 orosz katona halt meg, közülük 720 az elmúlt napban.

Kijevben súlyosabbá vált az áramszolgáltatás helyzete

Közben az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat közölte, hogy a hétfőre virradóan végrehajtott orosz támadás károkat okozott ugyan az energetikai infrastruktúrában, de az energiarendszer működését teljesen ellenőrzésük alatt tartják. A régiókban az esti órákban ütemezett leállásokat alkalmaznak a további balesetek elkerülése érdekében. Erre a 11 ellenséges rakéta- és 14 dróntámadás következtében a gerinchálózatokban okozott jelentős károk miatt van szükség. Az éjszakai támadás következtében a fővárosban, Kijevben súlyosabbá vált az áramszolgáltatás helyzete, ezért ott rendkívüli leállásokat alkalmaznak - írta közleményében az Ukrenerho. Hozzátette, hogy a helyreállítási munkák már folynak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és jelezte, hogy tervei szerint hamarosan Ukrajnába látogat - számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál az uniós politikus Twitter-bejegyzése alapján.

Orosz bombázás Herszon régióban

Jaroszlav Janusevics, a dél-ukrajnai Herszon régió katonai közigazgatásának vezetője közölte, hogy Oroszország hétfőn reggel tüzérségi támadást intézett a régióban fekvő Beryslav város ellen.

Janusevics közlése szerint a helyi piacot érte találat, öt ember megsérült, háromnak súlyos az állapota – őket Herszon városba szállítják, hogy megkapják a megfelelő orvosi ellátást – írja a Sky News.

Még használható holmikat visznek el lakosok az előző napi orosz rakétatámadásban megsemmisült otthonukból a dél-ukrajnai Zaporizzsjában 2023. január elsején
Fotós: Andrij Andrijenko / Forrás: MTI/AP

Ukrán támadás ért több donyecki települést

Oroszország szerint az ukrán erők vasárnap legalább 25 rakétát lőttek ki a donyecki régió orosz ellenőrzés alatt álló részeire, többek között támadás érte Makiivka városát is.

Daniil Bezsonov, a régió egyik magas rangú tisztségviselője szerint támadás ért egy iskolát is, amiben katonákat szállásoltak el, halottak és sebesültek is vannak – írja a The Guardian.

Egy autópályáért harcolnak öt napja az oroszok és az ukránok

A brit védelmi minisztérium az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos legfrissebb jelentése szerint heves harcok folytak az elmúlt öt napban az orosz és az ukrán erők között a P66-os autópálya ellenőrzéséért az ukrajnai luhanszki régióban fekvő Kremina várostól északra.

A britek szerint a P66-os autópálya „kulcsfontosságú utánpótlási útvonal az oroszországi Belgorod régióból az orosz donbaszi frontvonal északi szakasza számára”, a használatát október óta nehezíti meg az ukrán tüzérség.

A jelentés szerint ha Ukrajna képes lenne átvenni az utánpótlási útvonal ezen szakasza felett az ellenőzést, akkor nagy valószínűséggel tovább gyengülne Kremina város orosz védelme.

Orosz dróntámadások sorozata érte Kijevet és más országrészeket az éjszaka

Mintegy hét órán át tartó légvédelmi riadó volt érvényben hétfőre virradóan Ukrajnában, mert orosz drónok infrastrukturális létesítményeket támadtak a fővárosban és az ország több térségében.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester hétfőn arról számolt be, hogy az éjszaka folyamán Kijev felett 22, a kijevi régióban három drónt sikerült megsemmisíteni. Az ukrán főváros ellen az ötödik egymást követő éjszaka indítottak dróntámadás-sorozatot.

Olekszij Kuleba, a Kijevi terület katonai kormányzója hétfőn reggel a Telegram-csatornáján azt írta: az éjszakai támadássorozat során „egy kritikus infrastrukturális létesítményt” és lakóépületeket ért csapás.

Éjszaka Kijevben vészhelyzeti áramszüneteket vezettek be. Ennek részeként áramtalanították a hőszolgáltatókat, így leállt a távfűtés. A főváros vízellátásában nincs fennakadás – jegyezte meg a polgármester.

Az ukrán légierő parancsnoksága hétfőn arról számolt be, hogy az éjszaka 39 iráni gyártmányú Sahíd drónt, továbbá két orosz gyártmányú Orlan drónt és egy X-59 rakétát lőttek le.

Az ukrán hatóságok beszámolója szerint országszerte legalább négy civil meghalt egy szilveszter éjszakai támadásban, és több tucatnyian megsebesültek. Klicsko azt közölte, hogy a negyedik áldozat, egy 46 éves kijevi lakos hétfőn reggel halt bele sérüléseibe egy kórházban.

Orosz tüzérségi támadásban megsebesült nőt látnak el Kijevben 2022. december 31-én
Fotós: Roman Hisztyina / Forrás: MTI/AP

Áram- és fűtéskimaradások Kijevben

Az ukrán fővárost, Kijevet ért éjszakai csapások következtében az energetikai infrastruktúra létesítményei megrongálódtak, ami áram- és fűtéskimaradásokat okozott – közölte hétfőn Vitalij Klicsko, a város polgármestere.

Ukrajna szerint elképzelhető egy újabb orosz támadás észak felől

Ukrajna magas rangú védelmi tisztségviselői szerint Oroszország a következő hónapokban megkísérel egy második támadást észak felől, olyan csapatokkal, amelyeket az októberi mozgósítás óta eltelt három hónapban képeztek ki – írja a The Guardian.

A határt védő ukrán erők szerint azonban az oroszok nem lesznek képesek áttörni – mint tavaly februárban – amikor Szumi térségében például nem voltak megfelelően kiépítve a védelmi vonalak.

Ukrajna védelmi minisztere, Olekszij Reznyikov és a fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij egyaránt a februárt nevezte meg az újabb Észak-Ukrajna felőli orosz támadás lehetséges kezdeteként.

Lelőttek egy ukrán drónt orosz légtérben

A drónt a brjanszki régióban lőtte le az orosz légvédelem, a támadás egy áramfejlesztőt ért – jelentette Alekszandr Bogomaz kormányzó.

Dróntámadás érhette a voronyezsi katonai légibázist

Dróntámadás érhette az oroszországi Voronyezsben a Baltimore katonai légibázist – írta a Nexta. A bázison SZU-34-es vadászbombázók állomásoznak, a helyi hatóságok jelentése szerint a légvédelem működött.

Több mint ötezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán–magyar határszakaszon 1602-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 3519-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 74 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől vasárnap 18 ember, köztük 5 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte az ORFK.

Zelenszkij szerint félnek az oroszok

Az ukrán elnök szerint az oroszok félnek, és jogosan aggódnak, mert veszíteni fognak. Drónok, vagy rakéták – nem segít rajtuk semmi – mondta az elnök január elsejei videós beszédében.

Húsz légi célpontot lőttek le Kijev felett

Az ukrán légvédelem 20 légi célpontot lőtt le január 2-án éjszaka Kijev felett – jelentette a város katonai közigazgatása. Azt egyelőre nem közölték, hogy a lelőtt célpontok közül hány volt drón.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában