Történelmi csúcson

2023.01.14. 12:31

Magyarország tartalékai rekordszinten vannak

Brüsszel nem érte el a célját: Magyarország pénzügyi tartalékai történelmi csúcson vannak – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor kormányfő pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában, valamint a közösségi oldalán szombaton közzétett bejegyzésben. A miniszterelnök beszéde alapján készített a rekord magyar tartalékokról részletes összefoglalót a Világgazdaság.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. január 13-án

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

A cikkben idézik Orbán Viktort, aki szerint Magyarország meglepte Brüsszelt, az országunk tartalékai rekordszinten vannak, mivel az elmúlt három hónapban sikerült jelentős mértékben növelni készleteinket, részben a rezsicsökkentés miatt, másrészt pedig azért, mert a kormány felkészült a veszélyek korára.

Ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy a miniszterelnök arról is beszélt, hogy Brüsszel nem érte el azt a célját, hogy pénzügyileg sarokba szorítsa hazánkat. Az Erasmus-pályázatok felfüggesztéséről szóló döntés hátterében a brüsszeli döntéshozók frusztráltsága állhat, de a kormányfő leszögezte: megegyezés hiányában az állam kifizeti a jövő évi ösztöndíj költségeket, így nem éri kár a magyar diákokat. 

December–januárban összesen 4,25 milliárd dollárt vont be az adósságkezelő központ, ez a jelenlegi árfolyamon 1584 milliárd forint. A magyar devizakötvények iránt háromszoros volt a kereslet, ami bizonyítja, Magyarország és a magyar gazdaság felé a bizalom töretlen, a gazdasági teljesítményben, a stabilitásunkban bíznak a befektetők, hitelezők – írja a Világgazdaság.

Ennek köszönhetően január elejére a devizatartalék megközelíthette a 42 milliárd eurót, ami történelmi rekord.

A cikk felhívja a figyelmet:

hazánk tartaléka ma magasabb, mint 2008 végén, amikor arra kényszerült az ország, hogy az IMF-től 12,3 milliárd euró, az Európai Uniótól  pedig 6,5 milliárd euró devizakölcsönt vegyen fel, amikor is 2011 végére ezeknek a kölcsönöknek köszönhetően 37,8 milliárd euróra futott fel a tartalék.

Az eredeti cikket ITT lehet elolvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában