Veszélyes és káros

2023.01.25. 14:00

Negatívan hat a gázpiacok működésére az európai gázársapka

A gázársapka miatt a kereskedők tömegesen elhagyhatják az európai piacokat – közölte Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az európai gázársapka negatívan hat a gázpiacok működésére, erősíti a spekulációt és alááshatja az uniós tagországokban a pénzügyi stabilitást – emelte ki az MTI-hez eljutatott szerdai sajtóközleményében Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Hangsúlyozta, hogy a Fidesz kezdetektől fogva ezen az állásponton van, amely megegyezik az Európai Értékpapírpiaci Hatóság (ESMA) friss hatástanulmányában megállapítottakkal: a gázársapka káros és veszélyes intézkedés, melyet nem lenne szabad bevezetni.

Gyürk arra is felhívta a figyelmet, hogy a hatástanulmány szerint a gázársapka miatt a kereskedők tömegesen elhagyhatják az európai piacokat.

Emellett növekedhet a gázpiacon kívül bonyolított tranzakciók száma, ami tovább csökkentheti a földgázpiacok átláthatóságát és teret ad a spekulációnak

– tette hozzá.

Kiemelte, hogy a hatástanulmány azt is hangsúlyozza, hogy a gázársapka semmilyen hatással nincs a földgázárak alakulására, valamint az árcsökkenés legfőképpen a kedvező időjárásnak, a magas tárolói töltöttségnek és a polgárok áldozatvállalásának köszönhető.

Ezzel az is egyértelművé vált, hogy a különféle brüsszeli ötletek alkalmatlannak bizonyultak az energiaárak mérséklésére. Itt az idő, hogy Brüsszel levonja a megfelelő következtetéseket és ne vezesse be a gázársapkát

– hangoztatta a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában