Kemény üzenet

2023.01.07. 09:30

Repeszdarabot küldött a francia elnöknek az orosz űrügynökség volt vezére

A Roszkozmosz nevű orosz űrügynökség egykori vezetője egy donyecki támadás során sérült meg, a vállából kioperált lövedékdarabot pedig a moszkvai francia nagyköveten keresztül kívánja eljuttatni a francia államfőnek, mivel véleménye szerint az egy olyan Caesar önjáró tarackból származik, amit Párizs küldött Ukrajnának – írja a V4NA.

Ukrán katonák orosz állásokat lőnek egy francia gyártmányú, löveggel felszerelt önjáró tüzérségi eszközzel a Donyeck megyei Avgyijivka térségében 2022. december 26-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Libkos

Kemény üzenetet küldött az Orosz Szövetségi Űrügynökség volt vezetője, Dmitrij Rogozin a francia elnöknek. Az egykori orosz miniszterelnök-helyettes ugyanis rendkívül szemrehányó hangnemű levelet írt Pierre Levy moszkvai francia nagykövetnek.

Levelében Rogozin Franciaországot Európa egyik legvérszomjasabb államának nevezi, amely alávetette magát Washington diktátumának, annak bábállammá vált.

A boríték azonban nem csak a fenti levelet tartalmazta, hanem egy repeszdarabot is, amelyet egy december végi támadást követően operáltak ki Rogozin vállából. A lövedékdarab az orosz férfi állítása alapján egy 155 mm-es francia Caesar tüzérségi lövedékből származik, egy olyan önjáró tarackból, amit Párizs küldött Ukrajnába a hadsereg támogatása érdekében.

Rogozin levelében kiemeli, hogy mély fájdalommal írja a fenti sorokat, mert mindig is szerette a francia történelmet, ismeri Franciaország nyelvét és kultúráját, továbbá tiszteli azoknak a dicső tetteknek az emlékét, amikor az oroszok és a franciák együtt harcoltak a közös fenyegetések ellen – közölte a V4NA.

A nemzetközi hírügynökség arról számol be, hogy a Donyeckben történt támadást azonban aljas terrorcselekménynek nevezi Rogozin, melyben a társaságában lévő két fiatal barátja életét vesztette, özvegyeket és árvákat hagyva maguk után. Maga Rogozin is súlyosan megsérült, életét csak az orosz katonai és civil orvosok gyors beavatkozásának köszönheti, mivel a lövedék olyan helyen találta el, hogy akár meghalhatott vagy le is bénulhatott volna.

A Roszkozmosz volt vezetője felhívja a nagykövet figyelmét, hogy az elhunyt férfiakkal korábban személyesen is találkozott és kezet ráztak Bajkonurban, a Franciaország által Ukrajnának szállított fegyverek azonban megölték őket. Rogozin azt is kiemeli levelében, hogy a francia fegyverek több száz embert, köztük gyerekeket öltek meg Donyeckben és Novorosszija térségében.

A V4 nemzetközi hírügynökség azt írja, 

a levél végén Dmitrij Rogozin arra kéri a moszkvai francia nagykövetet, hogy adja át Emmanuel Macronnak a repeszdarabot és mondja meg neki, hogy senki sem kerülheti el a háborús bűnökért való felelősségre vonást.

Sajtóértesülések szerint az AFP francia hírügynökség megkereste a moszkvai francia nagykövetséget a történtekkel kapcsolatban, de egyelőre nem kívántak nyilatkozni az esettel kapcsolatban.

Az eredeti cikket ITT lehet elolvasni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában