Gyalázkodás

2023.02.18. 14:53

A szlovák külügyminiszter ismét magyar területi követelésekkel riogat

Hiába kérette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium a szlovák nagykövetet, a miniszter, Rastislav Kácer folytatta a hergelést, és egy szlovák lapnak nyilatkozva újfent a magyar területi igényekről beszélt.

Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter Bukarestben, 2022. november 29-én

Forrás: AFP

Fotó: ANDREI PUNGOVSCHI

A politikus először február 7-én fogalmazta meg azt, hogy ha Oroszország sikeresen foglalta volna el Ukrajnát, akkor Magyarország is területi követelésekkel élt volna Szlovákiával szemben.

Most ismét egy lehetséges magyar területi követelést emleget Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna ellen megindított háborújának ürügyével indokolt a Hospodárske noviny gazdasági napilapnak nyilatkozva – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet, a Ma7, magyar nyelvű szlovák lapra hivatkozva.

Szlovákiának évszázadokig nem volt önálló államisága [...] a Magyar Királyság, majd Csehszlovákia részei voltunk [...], de az első világháború utáni békeszerződésekben megállapított államhatárainkat több ízben is kétségbe vonták

– fogalmazott a minapi interjújában a külügyminiszter. 

Hozzátette: 

történelmi igények nyomán Magyarország újfent területi követeléseket támasztana Szlovákia felé, ám azt nem katonai konfliktus útján, hanem egy olyan modellen keresztül tenné, amit egyszer már átélt Szlovákia.

Arra az újságírói kérdésre, hogy fenyegeti-e most hasonló Szlovákiát, Rastislav Kácer úgy felelt:

Putyin tíz éven keresztül hajtogatta, hogy nem ismeri el a szuverén Ukrajnát, de mi nem láttunk bizonyítékot a támadásra. Nekünk milyen bizonyítékokra van szükségünk, ha kétségbe vonják a szuverenitásunkat? Ha egy újabb bécsi döntés jön vagy ha tankok lepik el a kertjeinket, ejtőernyősök pedig a házak tetejét?

A Szövetség politikai párt járási elnöke, Becse Norbert bejelentette: 

aláírásokat gyűjtenek, amelyben a külügyminiszter bocsánatkérését és lemondását követelik

– hívta fel a figyelmet az Új Szó, szlovákiai magyar nyelvű napilap.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában