Eurovíziós Dalfesztivál

2023.02.25. 09:00

Külföldön buliznak a sorozás idején a tavalyi verseny ukrán győztesei

Az Eurovízió tavalyi győztese, az ukrán Kalush Orchestra nevű együttes hadköteles férfiakból áll, akik azt ígérték, hogy a verseny után visszatérnek szülőföldjükre, és igyekeznek annak „hasznára válni”. Ehhez képest az elmúlt évet bulikkal és turnézással töltötték, videóklipeket forgattak és világsztárokkal barátkoztak, pózoltak.

Az ukrán Kalush Orchestra tagjai ünnepelnek, miután a Stefania című dalukkal megnyerték a 66. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét Torinóban 2022. május 14-én

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Alessandro Di Marco

A Kalush Orchestra képviselte tavaly Ukrajnát az Eurovíziós Dalfesztiválon. A Stefania című daluk egy édesanyáról és a szülőföldről szólt, és természetesen megnyerte a fesztivált, mely 2022-ben minden eddiginél erősebb politikai színezetet kapott – írja a V4NA.

Az ukrán csapat sikere már hetekkel a verseny előtt borítékolható volt, a fogadóirodák végül mintegy 50 százalékos esélyt adtak nekik, amivel jócskán megelőzték a második helyen álló olaszokat. A döntőben végül a briteket és a spanyolokat nyomták le, az ukránok új himnuszaként is emlegetett dal pedig meghozta a csapatnak a hírnevet. És mint később kiderült, a frontról való menekülést is.

A Kalush Orchestra tagjai ugyanis hadköteles férfiak – a verseny idején 21 és 35 év közöttiek voltak – így csak különleges hatósági engedéllyel hagyhatták el az országot. 

Daluk legtöbbet idézett sora is így szólt:

Mindig haza fogok találni, akkor is, ha már minden út romokban van

A banda mégsem szülőföldje felé vette az irányt, hanem nyugat felé indult, és úgy döntött, inkább koncertturnékkal, bulikkal és klipforgatásokkal igyekszik „szülőföldje hasznára válni”. De vegyük támpontként a frontember hivatalos Instagram-fiókját, és nézzük, hogyan telt az elmúlt tíz hónapjuk.

Az Eurovíziós Dalverseny május közepén tartott döntője után egy hónappal már a londoni Big Ben árnyékában pózolt a csapat.

Ma a világ egyik legnagyobb fesztiválján lépünk fel, a Glastonbury Fesztiválon… Minden nap új városba és új országba látogatunk el, de mindig ugyanazt a visszajelzést kapjuk: Az ukrajnai fiúk a legmenőbbek. …ez csak a kezdet…

– posztolták a képhez az együttes tagjai. 

És tényleg csak a kezdet volt. Néhány nappal később ugyanis megjelent a koncertturné terve, mely összesen 27 állomást tartalmazott Európa és az Egyesült Államok városaiban, fesztiváljain.

A zeneipar „megtisztításáért” harcolnak

A zenekar egyébként nem elégedett meg azzal, hogy felléphet a világ legnagyobb fesztiváljain, a fiúk abba is szerettek volna beleszólni, kik kaphassanak helyet a szórakoztatóiparban. A montenegrói Sea Dance fesztivál esetében a világhírű, többszörösen díjazott DJ és énekes, Nina Kraviz szúrta a szemüket. Az előadó ugyanis orosz származású. A Kalush Orchestra szerint pedig ez elég ok arra, hogy kitiltsák a fesztiválról. Az ukrán fiúk saját rajongóikat hergelték, és arra kérték őket, hogy követeljék a fesztivál hivatalos oldalán Nina Kraviz eltávolítását a fellépők sorából. Kijelentették, ha Nina Kraviz marad, ők nem lépnek fel.

A Sea Dance szervezőbizottsága (mely megegyezik Európa egyik legnagyobb fesztiváljának, a szerbiai EXIT-nek a szervezőgárdájával is) közleményben reagált az ukrán zenekar akciójára. Azt írták, természetesen elítélik az Ukrajna ellen irányuló orosz agressziót, akárcsak minden más fegyveres konfliktust a világban, ugyanakkor nem tartják elfogadhatónak valaki mellőzését kizárólag nemzeti hovatartozása miatt.

„Egy fellépő lemondása, csak mert egy adott országból származik, nem járható út számunkra” – fogalmaztak a fesztivál szervezői, akik egyúttal az orosz énekes-DJ mellett is kiálltak: „Nina Kraviz régi partnerünk, és ismerjük az álláspontját. Ő a béke pártján áll”.

A szervezők azt is közölték, hogy a béke üzenetét szerették volna képviselni azzal, hogy egy orosz és egy ukrán fellépő egy napon áll színpadra. Ez az elképzelésük végül az ukrán fél miatt nem valósult meg: a montenegrói fesztivál kimaradt a Kalush turnéjából.

Front helyett koncertek, klipforgatások

 Tovább haladva az ukrán banda virtuális idővonalán: videoklip forgatások, reklámfilmek és újabb koncertek következtek. Télen pedig, amikor Ukrajnában élő nemzettársaik a fronton harcoltak vagy fűtés és áram nélkül tengődtek, ők tapsoló és sikító lányok köréből üzentek:

A nehéz idők ellenére sem szabad elkeseredni, erősnek kell lenni. Ne felejtsük el támogatni Ukrajnát minden fronton, segíteni a fegyveres erőket, önkénteskedni, ukrán zenét hallgatni. Mi pedig továbbra is teljesítjük küldetésünket, hogy forrásokat gyűjtsünk országunk támogatására és az ukrán zene megismertetésére a világgal!

„Kemény” munkájuk persze meg is hozza a gyümölcsét, a nyugati közönség, szintén „keményen dolgozva”, a 2022-es turné során 60 millió hrivnyával, vagyis nagyjából másfél millió euróval járult hozzá Ukrajna támogatásához. Legalábbis ez az összeg szerepel a zenekar egyik bejegyzésében, melyhez szintén egy őrült bulit és bájos európai szőkeségeket bemutató videót csatoltak.

A zenekar most az amerikai turnéjára készül, melynek márciusban öt állomása is lesz, így vélhetően újabb dollárokat adhatnak majd át Zelenszkij elnöknek a háború folytatásához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában