Erősödő kapcsolat

2023.02.14. 11:50

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban tárgyalt a kirgiz államfővel

Szadir Zsaparov hivatalos látogatásra hívta meg a magyar miniszterelnököt Biskekbe, aki a meghívást köszönettel elfogadta.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Szadir Zsaparov kirgiz államfőt a Karmelita kolostorban 2023. február 14-én

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Fotó: Benko Vivien Cher

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban tárgyalt Szadir Zsaparov kirgiz államfővel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésen, melyen a magyar kormány több minisztere is részt vett, elhangzott: a Magyarország és Kirgizisztán közötti jó politikai kapcsolat egyre erősebb gazdasági, kereskedelmi összeköttetéseket eredményez.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a brüsszeli döntéshozóknak sokkal kevésbé bürokratikusan kellene hozzáállniuk az EU Kirgizisztánhoz és egész Közép-Ázsiához fűződő kapcsolatainak fejlesztéséhez, mert a térség stratégiai fontosságú Európa valamint a világ biztonsága és gazdasága szempontjából.

A magyar-kirgiz kereskedelmi forgalom alakulása (2001-2021)
Forrás: MTVA Sajtóarchívum/MTI

Az ukrajnai háború is kiemelt témája volt a magyar és a kirgiz vezető tárgyalásainak; egyetértettek a békés megoldás szükségességében, és abban, hogy a szankciók súlyos nehézségeket okoznak Európa és Ázsia országainak is.

Szadir Zsaparov hivatalos látogatásra hívta meg Orbán Viktort Biskekbe, aki a meghívást köszönettel elfogadta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában