Török-szíriai földrengés

2023.02.11. 08:55

A mentőcsapatok többsége elhagyja Törökországot, a Hunor azonban kitart

A hétfői földrengés áldozatainak a száma Törökországban és Szíriában együttesen már meghaladta a 24 ezret a szombat délelőtti adatok szerint. A mentőcsapatok napok óta küzdenek a túlélőkért, de a fagypont közeli hőmérséklet és az idő múlása miatt fogy a remény.

Összedőlt ház romjai mellett két nő a törökországi Hatayban 2023. február 11-én, öt nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,8-es erősségű földrengés után

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Erdem Sahin

Kilenc török birkózó halt meg a földrengésekben

A nemzetközi szövetség (UWW) szombati beszámolója szerint kilenc török birkózó vesztette életét a földrengések miatt Kahramanmarasban.

 

A Törökország déli részén fekvő városban U20-as szabadfogású nemzetközi tornát rendeztek, amelyen a francia, a koszovói és az üzbég válogatott is részt vett. A külföldiek mellett 21 hazai versenyzőt is azonnal sikerült kimenekíteni, de többen a romok alatt ragadtak.

 

A mentésben a felnőtt török válogatott birkózói is önként a helyszínre siettek: az olimpiai bajnok Taha Akgül, a négyszeres világbajnok Riza Kayaalp és az Európa-bajnok Kerim Kamal is segített kihúzni sporttársait a törmelékek alól.

A legfrissebb adatok szerint eddig több mint 25 ezren haltak meg a Törökországot és Szíriát sújtó természeti katasztrófában.

Örmény segélyszállítmány érkezett Törökországba egy évtizedek után újra megnyitott határállomáson keresztül

Harmincöt év után először nyílt meg egy határállomás a török-örmény határ egy szakaszán, hogy átengedje Örményországból a törökországi földrengés áldozatainak szánt segélyszállítmányt 

- számolt be róla az Anadolu török állami hírügynökség és egy diplomata.

Serdar Kilic, Törökország örményországi különmegbízottja a Twitteren publikált fényképeket arról, hogy az Aras határfolyó török partján lévő Alican határállomáson teherautók kelnek át.

Az AFP hírügynökség Twitter-üzenete szerint Örményországból élelmet, vizet és gyógyszereket szállítottak teherautókkal a földrengés áldozatainak. A határátkelőt utoljára 1988-ban használták, amikor a török Vörös Félhold küldött segélyt a földrengés sújtotta Örményországba - emlékeztetett rá az Anadolu.

Csecsemőt mentett meg a magyar kutatócsapat

A Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesület állhatatos munkájának köszönhetően egy négy hónapos kisbabát sikerült élve kiszabadítani a romok alól – írja a haon.hu.

A német és az osztrák mentőegységek felfüggesztették a kutatást a romló biztonsági helyzet miatt

Az osztrák és a német szakszolgálatok is felfüggesztették a mentési munkákat Törökország földrengés sújtotta Hatay tartományban a romló biztonsági helyzet miatt. 

 

A török elnök a fosztogatókkal szembeni fellépést és a helyreállítási munkálatok heteken belüli elindítását ígérte.

 

Az osztrák hadsereg szóvivője részletek ismertetése nélkül azt mondta, hogy "csoportok közötti összecsapások történtek".

Az osztrák katasztrófaelhárítási egység 82 katonája a dél-törökországi Hatay tartományban "egy alaptáborban más nemzetközi szervezetek képviselőivel vár az utasításokra."

Az osztrákok kedden 45 tonna felszereléssel érkeztek Hatayba, és kilenc embert tudtak kimenteni a romok alól.

A német szövetségi katasztrófavédelmi szolgálat, a THW és az I.S.A.R. Germany német segélyszervezet is azt közölte, hogy tagjai az alaptáborban vannak, mert incidensek törtek ki, Hatay tartományban romlott a biztonsági helyzet.

Túlélők után kutatnak mentőalakulatok tagjai összedőlt épület romjai között a dél-törökországi Hatay tartomány székhelyén, Antakyában 2023. február 10-én 
Forrás: MTI/EPA/STR

Recept Tayyip Erdogan török elnök szombaton azt mondta, hogy a kormány szigorúan fellép a fosztogatásban és más bűncselekményekben részt vevők ellen a földrengés sújtott térségben. A török államfő szombaton ismét meglátogatta egy a katasztrófasújtotta területet, ahol elmondta, hogy Dél-Törökországban épületek százezrei váltak lakhatatlanná, valamint ígéretet tett arra, hogy heteken beül megindulnak a helyreállítási munkálatok.

Aleppóba érkezett WHO főigazgatója

A földrengés sújtotta szíriai Aleppóba érkezett szombaton Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egyészségügyi Világszervezet (WHO) vezérigazgatója, valamint Martin Griffiths,  az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkár-helyettese.

Az ország északnyugati részén fekvő Aleppo Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának ellenőrzése alá esik.

 

Tedros repülőgépe mintegy 35 tonna orvosi felszereléssel érkezett meg Aleppóba, ahová két napon belül egy újabb segélyszállítmányt várnak a SANA szíriai állami hírügynökség tudósítása szerint.

 

A WHO főigazgatója a tervek szerint tárgyal a szír egészségügyi miniszterrel, Aleppó tartomány kormányzójával, és ellátogat kórházakba és átmeneti szállásokra.

A hatéves Musa Hmeidi, akit élve húztak ki egy összedőlt épület romjai alól 2023. február 10-én, négy nappal a földrengés után a Szíria északi részén, Aleppó tartományban található, felkelők által uralt Jindaris városában 
Fotós:  Bakr Alkasem / Forrás: AFP

A WHO szíriai képviselője szerint 

a hétfői földrengés mintegy 5 millió embert sújtott valamilyen formában. 

Aleppóban körülbelül 200 ezer ember maradt fedél nélkül. A legfrissebb adatok szerint Szíriában a kormány és a felkelők által uralt területeken a földrengés 3553 emberéletet követelt.

A mentőcsapatok többsége elhagyja Törökországot

A magyar és a nemzetközi mentőcsapatok többsége szombaton elhagyja Törökországot, a Hunor azonban nincs közöttük - hangzott el az M1 Híradóban.

A Hunor itt marad és kitart, és a következő napokban is ellátja a felderítési, kutatási és mentési feladatokat 

- fogalmazott az M1 helyszíni tudósítója a műsorban.

Lantos Csaba elmondása szerint a magyar mentőcsapat tagjai szinte házról házra járnak, és túlélők után kutatnak.

Közölte azt is, hogy a mentőcsapatok egyeztetésén elhangzott, hogy 

az utóbbi néhány órában nem sikerült senkit élve kiemelni a földrengés után maradt romok alól. 

Ez - a tudósító szerint - alátámasztja azt a vélekedést, miszerint a katasztrófát követő századik óra után már csodaszámba megy, ha valakit élve találnak.

A körülményekről elmondta, hogy éjszakénként akár mínusz 6-7 fok is lehet, de mostanra a magyar csapat tábora kiépült, van fűtés, valamint áram. Folyamatosan érkezik az ellátmány is a táborba: az élelem, a víz és az üzemanyag is biztosított.

Azonnali segítséget nyújt Törökországnak a Magyar Honvédség

Katonai sátrakat ajánlott fel a Magyar Honvédség a törökországi természeti katasztrófa következményeinek enyhítésére február 11-én, szombaton. 

Az 50 darab csapatsátort Dunaharasztiban adták át a török fél logisztikai munkatársai részére

 – közölte szombaton a Honvédelmi Minisztérium.

A nagy stabilitású honvédségi katonai sátrak jellemzője az egyszerű és gyors telepíthetőség, áttelepíthetőség különböző talaj- és szélsőséges éghajlati viszonyok mellett is. Sokrétű felhasználása mindössze a belső berendezésen és kialakításon múlik, így szálláshelyen túl adminisztratív, egészségügyi, vagy akár raktározási feladatok végzésére is alkalmassá tehető. A sátrak összefűzhetőségének köszönhetően hasznos területe tetszőleges méretben sokszorozható. Fűtőberendezés telepítésével beltere fűthető, matracok elhelyezésével sátranként akár 8 fő ideiglenes elszállásolására is alkalmas.

A Magyar Honvédség azonnali segítségnyújtásaként felajánlott ötven darab 63M katonai sátrat a török fél dunaharaszti logisztikai központjában vették át, ahonnan a segélyszállítmány közúton indul el hamarosan Törökországba.

A katasztrófa áldozatainak száma meghaladta a 24 ezret

A hétfői földrengés áldozatainak a száma Törökországban és Szíriában együttesen már meghaladta a 24 ezret a szombat délelőtti adatok szerint.

A török katasztrófavédelem (AFAD) azt közölte reggel, hogy Törökországban 20 665-re emelkedett a halálos áldozatok száma, a sérülteké pedig 80 088.

Az AFAD szombat kora reggeli adatai szerint a földrengés sújtotta dél- délkelet-törökországi régióból mintegy 93 ezer embert költöztettek el, a mentési munkákban több 166 ezren vesznek részt, köztük 8 ezer külföldi.

Délelőtt hozták nyilvánosságra, hogy a szomszédos Szíriában 3553-an haltak meg és 5276-an megsérültek.

Azerbaijani search and rescue crews continue works in quake-hit Turkish cities
Azerbajdzsáni katonák és négylábú segítőjük kutat túlélők után a törökországi Kahramanmarasban 2023. február11-én
Fotós: Serhat Zafer / Forrás: Anadolu Agency / AFP 

A TRT török közszolgálati televízió szombati beszámolója szerint a mentőcsapatok 125 órával a térségben pusztító földrengés után egy embert élve emeltek ki a romok közül a déli Antakya város Cebrail negyedében. A szíriai Vörös Félhold pedig azt közölte, hogy négy embert mentettek ki élve ki a romok alól péntek este a szíriai Dzsabla városában.

A katasztrófa térségében 1891 utórezgést mértek hétfő óta.

Nehéz körülmények között tovább dolgozik a Hunor mentőszervezet

Nagyon nehéz körülmények között tovább dolgozik a Hunor mentőszervezet a földrengés sújtotta Törökországban, éjjel is folytatták a kutatást a túlélők után - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szombaton az MTI-vel.

Mukics Dániel tájékoztatása szerint 

csak a Hunor mentőszervezet vállalta az éjszakai kutatást abban az épületben, amelyikben péntek este túlélőket jeleztek a keresőkutyák. Végül azonban 16 órányi munka sem vezetett eredményre, és a száloptikával és hangdetektorral történő kutatás során egyelőre csak holttesteket találtak

 - tette hozzá.

"A változatlanul nagyon nehéz körülmények ellenére a magyar mentőcsapat fáradhatatlanul végzi a kutató-mentő munkát. A helyzetet könnyíti, hogy a csapat logisztikusa, Patai Sándor tűzoltó százados olyan berendezéseket szerelt össze, amelyekkel működtethető a Hunor sátraiban levő hősugárzó, így könnyebben viselik a pihenőidejüket töltő tűzoltók az éjszakai mínusz hét fokot" - fogalmazott Mukics Dániel.

Újabb csapás érheti Törökországot

A higiéniai viszonyok és amiatt, mert a kolera vírusa jelen van ezen a területen, 

nagy valószínűséggel számolni kell azzal, hogy a kolerajárvány is felüti majd a fejét Törökországban

– hívta fel a figyelmet Rusvai Miklós az Inforádióban.

A víruskutató szerint a szíriai menekülttáborokban már ősszel kolerajárvány tört ki, ugyanis ott koncentrálódik a szíriai menekültek túlnyomó többsége. Ráadásul ez politikailag kényes régió, hiszen Törökországnak ez a területe a kurd régiókhoz tartozik, ezért az infrastruktúra sem megfelelő, ami a földrengés következtében tovább sérült. Éppen ezért

ahol  még van vezetékes ivóvíz, ott is eltörnek a vezetékek, és keveredik a szennyvíz az ivóvízzel. A kolera elsődleges terjedési forrása pedig a szennyezett ivóvíz

– magyarázta a szakember. Áram híján jelenleg a víz forralására sincs mód. 

Magyarország segít a bajban 

A magyar mentőcsapatok fáradhatatlanul dolgoznak Törökországban túlélők után kutatva

– olvasható a kormány közösségi oldalán

A katasztrófa áldozatainak száma már 20 665 Törökországban

Törökországban 20 665-re emelkedett a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma szombat kora reggelre 

- közölte a helyi katasztrófavédelem (AFAD).

A sérültek száma a hivatalos adatok szerint 80 088.

Túlélők és áldozatok után kutató mentőalakulatok a földrengés sújtotta dél-törökországi Adanában 2023. február 10-én 
Fotós: Bernat Armangue / Forrás: MTI/AP

Az AFAD szombat kora reggeli adatai szerint a földrengés sújtotta dél- délkelet-törökországi régióból mintegy 93 ezer embert költöztettek el, a mentési munkákban több 166 ezren vesznek részt.

A katasztrófa térségében 1891 utórezgést mértek hétfő óta.

Az előző nap eseményeiről ITT olvashat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában