Kék bolygó

2023.03.20. 23:24

Áder János: Sopron és Salgótarján várhatóan teljesíteni fogja a klímacélokat (videó)

A volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke felidézte: az Under2 (2 fok alatt) mozgalomhoz csatlakozó települések, országok vállalták, hogy 2050-re 1990-hez képest 80 százalékkal csökkentik károsanyag-kibocsátásukat. A mozgalomhoz a magyarországi megyei jogú városok is csatlakoztak 2018-ban.

Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke klímavédelmi előadást tart a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium dísztermében 2023. március 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Sopron és Salgótarján várhatóan teljesíteni fogja a klímacélokat – erről Áder János volt köztársasági elnök beszélgetett a két város polgármesterével Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában.

Ezeknek a vállalásoknak a teljesítése az ország presztizse szempontjából is fontos – mutatott rá Áder János a podcastban, amely a legnépszerűbb videómegosztón is elérhető.

Farkas Ciprián (Fidesz-KDNP), Sopron polgármestere és Fekete Zsolt (Salgótarján, Szeretem! Egyesület - DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd, Tarjáni Városlakó Egyesület), Salgótarján polgármestere megerősítette, hogy városuk tudja teljesíteni a célt.

Farkas Ciprián beszélt arról is, hogy a soproni panelfelújítási programban 5200 lakás újult meg épületgépészeti és energetikai szempontból, ez az ottani panellakások több mint 90 százaléka. 

A program finanszírozását az állam, az önkormányzat és az adott társasház egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban fedezte. A közvilágítás korszerűsítése során a város mintegy 6000 villanyoszlopából 2500 kapott ledes fényforrást. Ahol cserélték a lámpákat, ott felével csökkent az energiafogyasztás.

A Zöld busz program nagy kérdése a finanszírozás – mondta, hozzátéve: 

Sopronban 27 busz biztosítja a közösségi közlekedést, cseréjük meglehetősen költséges. 

De ezen túlmenően szemléletformálásra is szükség lenne, hiszen jelenleg jobbára azok használják a közösségi közlekedést, akiknek ingyenes: nyugdíjasok, kismamák, iskolások.

A városban bővítik a kerékpárutakat, ami a turizmus miatt is fontos. A zöldítési program keretében pedig új közparkokat hoznak létre, továbbá támogatják azokat a céges beruházásokat, amelyek napelemmel biztosítják a szükséges energiát

– ismertette Farkas Ciprián.

Áder János megjegyezte: 

bár még kísérleti stádiumban van, de nagyon sokat vár a fóliába szerkesztett napelemektől.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a podcastban elmondta: a város elkötelezett az elektromos közlekedés bevezetése ügyében, ugyanakkor a tervekben szereplő 40 elektromos busz és az önkormányzati ingatlanok zöldenergiával ellátása, annak finanszírozása még nem megoldott.

A nógrádi megyeszékhely vezetője is kiemelte a szemléletformálás jelentőségét. Jelenleg Salgótarjánban is főként azok használják a közösségi közlekedést, akiknek ingyenes, a középkorúak jó része autóval jár. Buszra kellene szoktatni az emberek, hogy letegyék az autót – jegyezte meg.

Fekete Zsolt beszámolt arról, hogy Salgótarjánban is megkezdődött a lámpák ledes cseréje, s ez 50 százalékos energiamegtakarítást eredményez. A várost kerékpárút szeli át, bevezető szakaszán több mint száz fát ültettek.

Az üvegházhatású gázok kibocsátását mintegy 60 százalékkal sikerült csökkenteni 1990-hez képest, ebben a gyárbezárásoknak is nagy szerepük volt - jegyezte meg a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában