Egyszülős családok napja

2023.03.21. 11:17

Hornung Ágnes: a kormány kötelességének tartja az egyszülős családok hatékony támogatását

„A kormány kötelességének tartja az egyszülős családok hatékony támogatását, hiszen minden gyermek kincs” – írta közösségi oldalán a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára kedden, az egyszülős családok napján.

Ma van az egyszülős családok napja (illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Hornung Ágnes az egyszülős családok napja alkalmából közzétett bejegyzésében kiemelte, az egyszülős lét általában nem választás kérdése, és a család akkor is érték, ha valamilyen oknál fogva nem biztosítható mindkét szülő folyamatos jelenléte.

Az államtitkár a bejegyzésben megosztotta a minisztérium közleményét is, amelyben azt hangoztatták, fontos, hogy az egyszülős családok olyan segítséget kapjanak, amely könnyebbé teszi a mindennapjaikat, ezért a kormány számos intézkedéssel segíti az egyszülős családokat.

Az érintettek is igénybe vehetik a különböző családtámogatási formákat, így például a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból is érvényesíthető családi adókedvezményt, az otthonteremtési támogatásokat, továbbá emelt összegű családi pótlékban részesülnek, kedvezőbb feltételekkel lehetnek jogosultak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, valamint az egyszülős családban nevelkedő gyermekek előnyt élveznek a bölcsődei felvételnél – sorolták.

A közleményben kitértek arra is, hogy 2022. január elsejétől több mint duplájára, 50 ezer forintra emelkedett az árvaellátás minimuma. Az elvált szülők esetében pedig – ha nem érkezik meg időben a megítélt tartásdíj – már jövedelemkorlát nélkül, gyorsabban és nagyobb maximális összegben kapják meg az államtól megelőlegezve az összeget. Ennek maximális mértéke a háromszorosára – a mindenkori minimálbér 30 százalékára – emelkedett, és jelenleg 69 600 forint. Emellett gyorsabbá és hatékonyabbá váltak a gyermektartásdíj megállapításával és behajtásával összefüggő eljárások is.

Az Erzsébet-táborokban pedig minden évben külön támogatással egyszülős családokban nevelkedő gyermekek is nyaralhatnak, valamint családi táborokban is részt vehetnek az egyszülős családok – tették hozzá.

Megjegyezték, az egyszülős családok támogatásában kiemelkedő szerepet vállal az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, amely 2018 óta működteti Budapesten Egyszülős Központját, valamint vidéken is segíti az egyszülős családokat.

Meghirdették a Páratlan szülő díjat

Március 21-én van az egyszülős családok napja, ennek alkalmából az Egyszülős Központ ismét meghirdette a Páratlan szülő díjat. 

A szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, hogy Magyarországon több mint félmillió gyereket egyetlen szülő nevel, az egyszülős családok száma pedig körülbelül 300 ezer.

Az ünnepnap alkalmából negyedik alkalommal hirdetik meg a Páratlan szülő díjat, amellyel olyan – gyerekét vagy unokáját egyedül nevelő – szülőt vagy nagyszülőt ismernek el, aki személyes történetével, életével példát mutat a hétköznapokban – közölte a szervezet.

A pályázatról további részletek az egyszulo.hu oldalon olvashatóak.

A budapesti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, ahonnan hiányzik az egyik szülő. Az elmúlt majdnem öt évben a központ több mint 70-féle szolgáltatásával több mint 28 ezer egyszülős családot ért el. 2022 márciusában megnyílt a második Egyszülős Központ Budán, a Déli pályaudvar mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában