Hazugságon innen, tényeken túl

2023.03.07. 18:36

Így próbálták lejáratni Magyarországot a svéd és finn politikusok

Tények helyett negatív sztereotípiák, hazugságok és közhelyek: íme néhány jellemző mondat, melyekkel az elmúlt években Magyarországot bírálta a két skandináv ország.

Sanna Marin finn miniszterelnök

Forrás: AFP

Fotó: John Thys

A Magyar Nemzet összegyűjtött néhány jellemző mondatot, melyet svéd és finn politikusok hangoztattak Magyarországgal kapcsolatban. Ezekben az a közös, hogy a tényeket jellemzően figyelmen kívül hagyják, helyettük hazugságokkal próbálják lejáratni hazánkat. 

Elsőként íme néhány finn megszólalás:

Sanna Marin miniszterelnök az LMBTQ-témakörben tett sokakat felháborító kijelentést:

Hangsúlyoztam Orbán Viktornak az emberi jogok és a társadalmi nyitottság fontosságát. A társadalomnak nem szabad diszkriminálnia a kisebbségeket. Fenntartom, hogy a szexuális és gender kisebbségek esetében az alapvető jogoknak érvényesülnie kell minden tagállamban.

Antti Rinne miniszterelnök budapesti látogatását megelőzően tett nyilatkozata:

A nettó befizető Finnország szeretné előmozdítani ezeket a kérdéseket, remélem, az ősz folyamán, amikor a többéves uniós költségvetést tárgyaljuk, sikerül is megoldani. Így Magyarország, Lengyelország és a többi, a jogállamiságot megsértő tagállam tisztában lesz azzal, hogy cselekedetei hatással lesznek az uniós kifizetésekre is.

Sauli Niinistö köztársasági elnöknek álmatlan órákat okozhatott hazánk politikája, amikor azt mondta:

 

Természetesen, az irány, amit láthattunk az elmúlt időben Lengyelországban és Magyarországon, szintén aggodalmat kelt a tagállamokban.

Jyrki Katainen volt miniszterelnök, a SITRA agytröszt elnöke:

 

Magyarországon az állam korlátozta a bíróságok függetlenségét és a sajtó szabadságát. Ez egy olyan fejlődés, aminek nem szabad folytatódnia. A helyzet odáig fajult, hogy már megkérdőjelezhető, függetlenek-e a bírósági eljárások ezekben az országokban, független-e a média, és az emberek szabadon élhetik-e azt az életet, amit akarnak.

Petri Sarvamaa EP-képviselő:

 

Orbán kemény dió, meg kell hagyni. Ahogy félelemkeltéssel és az emberek elbizonytalanításával építi a hatalmát, rendkívül gusztustalan.

 

 

Ezen túlmenően a magyar hatóságok rendszeresen elmulasztják a korrupció kivizsgálását, különösen magas rangú kormányzati tisztviselők esetében. Ugyanakkor a magyar igazságszolgáltatás és a bírák egyre inkább ki vannak téve a politikai nyomásnak. A bírák kinevezésénél is a kormánypárthoz közel álló embereket helyezik előtérbe.

A svéd politikusok nyilatkozatai sem különbek:

Annika Strandhäll volt szociáldemokrata miniszter:

 

Riasztó, ami Magyarországon történik. Most azt akarja Orbán, hogy több igazi magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a 30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az önállóságra nézve, amiért a nők küzdöttek.

Evin Incir, a volt szociáldemokrata kormánypárt EP-képviselője a jogi nemmel kapcsolatos magyar jogszabály-módosításról:

 

szélsőjobboldali Fidesz-kormánynak a polgári szabadságok és jogok elleni keresztes hadjáratát testesíti meg a 33. szakasz elfogadása. A 33. szakasz egyetlen helye a szemetes.

Malin Björk, az ellenzéki svéd Baloldali Párt EP-képviselője a migrációs politika kapcsán:

 

A magyar és lengyel rasszista kormányok úgyis mindent ellenezni fognak, ami nem a menekülő emberek előtti falak építéséről szól.

Jessika Roswall, az akkori ellenzéki Mérsékelt Párt EU-ügyi szóvivője, jelenleg Svédország európai minisztere:

 

Magyarország legutóbbi LMBT-ellenes szabálya az utolsó csepp kell hogy legyen. Az EU-nak határozottan kell cselekednie, és az új kondicionalitási mechanizmuson keresztül befagyasztani minden Magyarországnak járó uniós forrást.

Alice Bah Kuhnke, a volt kisebbik kormánypárt, a Zöldek EP-képviselője (jelenleg is EP-képviselő) a Stockholm Pride megnyitó beszédében LMBTQ-témában:

Magyarország nem demokratikus vezetője, Orbán Viktor megpróbálja betiltani minden, LMBT-ről szóló információ terjesztését, amit ő homoszexuális propagandának nevez.

[…] és egy hónapja, sok munka után, elértük, hogy az EP többsége elítélje az új, visszataszító magyar törvényt, ami egyenlőségjelet tesz a homoszexualitás és a pedofília közé.

A radikális jobboldali Svédországi Demokratákat támadva a következőket mondta:

 

egy év múlva választás lesz országunkban […] remélem, hogy mindenki felfogja, hogy ez egy olyan párt, amely képviselőinek a példaképe a fasiszta, homofób és antidemokrata Orbán Viktor politikája.

Stefan Löfven volt szociáldemokrata miniszterelnök egy parlamenti pártvezetői vitanapon a radikális Svédországi Demokratákkal kapcsolatban megfogalmazta, hogy Magyarországot és Lengyelországot tekinti példaképnek:

őket a Lengyelországhoz és Magyarországhoz hasonló országok inspirálják, és azok a folyamatok, amelyeket ezekben az országokban látunk, ahol a demokráciát lépésről lépésre kiüresítik. A szabad médiát és az akadémiát korlátozzák, ahol a klímaválság tagadását és összeesküvés elméleteket terjesztenek, ahol a nők és LMBT-személyek jogait behatárolják, és ahol a zsidók és más csoportok elleni fenyegetés növekszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában