Pontos dátum

2023.03.17. 12:22

Kocsis Máté: a Fidesz-frakció támogatja Finnország NATO-csatlakozását, Svédországéról később dönt

A Fidesz frakcióvezetője bejegyzésében "a hazai és nemzetközi szereplők" figyelmét arra hívta fel: a magyar Országgyűlés szuverén testület, és legfőbb népképviseleti szervként kizárólag egyetlen felettese van, a magyar választópolgárok közössége.

Matti Vanhanen, a finn parlament elnöke és Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke kezet fog Helsinkiben 2023. március 8-án.

Forrás: MTI/EPA/Compic

Fotó: Kimmo Brandt

Frissítés

A Fidesz-frakció támogatja Finnország NATO-csatlakozását az erről szóló március 27-i parlamenti szavazáson, míg Svédország ügyében a képviselőcsoport később dönt - közölte Kocsis Máté frakcióvezető pénteken a Facebook-oldalán.

 A Fidesz-frakció nevében tájékoztatom Önöket, hogy döntöttünk Finnország NATO-csatlakozásának támogatásáról. Az erről szóló parlamenti szavazást március 27-ére előrehozzuk, azon egységesen igennel fogunk voksolni. Svédország ügyében a képviselőcsoport később dönt 

- írta Kocsis Máté.

A Fidesz frakcióvezetője bejegyzésében "a hazai és nemzetközi szereplők" figyelmét arra hívta fel: a magyar Országgyűlés szuverén testület, és legfőbb népképviseleti szervként kizárólag egyetlen felettese van, a magyar választópolgárok közössége.

"Ezért semmiféle nyomásgyakorlást nem fogadunk el sem külföldről, sem külföldi megrendelésre dolgozó magyar baloldali politikusoktól, sem NGO-któl, sem a médiától arra vonatkozóan, hogy a parlament mikor, milyen ütemben, milyen ügyeket tárgyaljon, azokról mely napokon szavazzon" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: 

minél nagyobb nyomást gyakorolnak egy döntés gyors meghozatalára, az minden esetben annál alaposabb megfontolást igényel.

Kocsis Máté azt is leszögezte: a kormány és a parlamenti többség "nem dollárbaloldali, hanem szuverenista jobboldali", ezért ez az elv az irányadó a jövőre nézve is.

Korábban írtuk:

A Fidesz-frakció részéről megerősítették az atv.hu-nak, hogy az Országgyűlésben március utolsó napja, 31-e „a tervezett dátum” a zárószavazásra a finn és a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásáról. Ezzel a kormánypártok betartják azt a vállalást, amely szerint még márciusban szavaznak a ratifikációról. Orbán Viktor miniszterelnök korábban a Fidesz és a KDNP balatonfüredi frakcióülésén azt kérte a politikusoktól, hogy támogassák a csatlakozást. 

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában