Stratégiai kérdés

2023.03.27. 15:08

Orbán Viktor: Magyarország elkötelezett támogatója Szerbia uniós csatlakozásának

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Vladimir Orlicot, a Szerb Nemzetgyűlés elnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MTI

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vladimir Orlicot, a Szerb Nemzetgyűlés elnökét (b) a Karmelita kolostorban 2023. március 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A jelenlegi háborús veszélyek között, és a szankciós válság következményei miatt is Szerbia EU-tagsága stratégiai kérdés, amely nem tűr további halasztást – hangzott el a találkozón.

Orbán Viktor biztosította a szerb házelnököt, hogy Magyarország minden uniós fórumon eltökélt szószólója marad a Nyugat-Balkán uniós integrációjának, az orosz–ukrán háború kapcsán pedig mindketten azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaztak.

Szó volt arról is, hogy szomszédos országokként létfontosságú a Magyarország és Szerbia közötti szoros határvédelmi együttműködés az illegális migráció feltartóztatására.

Egyetértettek az energiabiztonság további erősítését szolgáló együttműködés folytatásában, üdvözölték, hogy nemrég megállapodás született egy magyar–szerb gázkereskedelmi vegyesvállalat létrehozásáról

– ismertette Havasi Bertalan.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában