Ige

2023.04.09. 15:01

Balog Zoltán: a húsvét örömhíre, hogy a halál közepette ott van bennünk az élet

Krisztus feltámadásának valóságából akkor látszik valami ebben a világban, ha a keresztények életében látszik - mondta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke húsvétvasárnap Budapesten, a Hold utcai református templomban.

Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke húsvéti ünnepi istentiszteletet tart a budapesti Hold utcai református templomban 2023. április 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A református püspök igehirdetésében arról beszélt: a hit kockázatos dolog, de nem azért, mert az emberek leszólják, hanem mert következményei vannak.

A hit következménye, hogy "másként kell élni", és ez talán rossz hír azoknak, akik úgy gondolják, hogy alapvetően rendben van az életük. De ez a jó hír is, mert a feltámadás fényében nemcsak másként kell, de másként lehet és szabad is élni - hangsúlyozta a református püspök.

Mint mondta, húsvét örömhíre, hogy a "halál közepette ott van bennünk az élet".

Hozzátette, hogy a halál jelenlétét a világban könnyebb elképzelni, mint a feltámadásét. A halál naponta "szembejön velünk, körülvesz minket". Látjuk az ukrajnai faluban készült fényképen, a néhány hónapos, halott csecsemő szürke arcán, a szeretett ember betegágyánál ülve, félve, hogy nincs tovább vagy a temetőben járva, ahol majdnem minden a halálról szól.

De a halálban benne vannak a tönkrement szeretetkapcsolataink is, az elvesztett barátok, a kihűlt kapcsolatok - tette hozzá Balog Zoltán.

Hangsúlyozta: húsvét meghívása, hogy "mielőtt eljutunk a csendes, fölszabadult húsvéti örömig, (...) temessük el Krisztus halálába" mindazt, ami elveszett, ami a "halál útján visz", mert ebből a halálból lesz az élet győzelme.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában