Botrány

2023.04.11. 17:02

Köves Slomó: Gyöngyösi a széderasztalnál olyan, mint egy pedofil az óvodai nevelésről szóló konferencián

Reagált az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője arra, hogy a jobbikos Gyöngyösi Márton a minap részt vett az amerikai nagykövet széderestjén.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Teknős Miklós

A Jobbik elnöke is részt vett az amerikai nagykövet széderestjén. 

Gyöngyösi Márton a pészahi széderasztalnál körülbelül olyan, mint egy pedofil díszvendég az óvodai nevelésről szóló konferencián vagy a »néppártosodott Ku-Klux-Klan« vezetője a Martin Luther Day ünnepségen. Érthetetlen, odaengedése pedig tapintatlan, udvariatlan

– mondta a hírre reagálva Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője. Hozzátéve, a zsidóság hisz a megtérés, a tsuva erejében – írja a Magyar Nemzet. 

Köves Slomó ugyanakkor a megbocsátás lehetőségéről szólva kifejtette: 

2012-ben azt az álláspontot képviseltem, hogy Szegedi Csanádnak, a Jobbik levitézlett, zsidó származású alelnökének meg kell adni a lehetőséget, hogy megtérjen. Ennek feltétele a közismerten rasszista pártból való kilépés, saját tévelygésének jóvátétele

 – mondta Köves Slomó, aki szerint ezt az esélyt még Gyöngyösi Mártonnak is meg kell adni, még akkor is, ha az Országgyűlés elmúlt évtizedeinek legantiszemitább felszólalásában a zsidó származású magyarokkal kapcsolatos nemzetbiztonsági kockázatról értekezett.

Köves Slomó rabbi, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője
Fotó: Teknős Miklós / Forrás: Magyar Nemzet

„Ennek dacára, 

ha Gyöngyösi Márton kilépne a rasszizmust hirdető Jobbikból, mindannyiunkkal megosztaná, hogyan is volt lehetséges, hogy egy antiszemita pártnak volt éveken keresztül élvonalbeli politikusa és szószólója, és azután hogyan jutott a felismerésre, hogy tévedett, nos, ez esetben neki is kellene esélyt adnunk a jóvátételre.

Sőt, ha találunk rá valamilyen legitim okot, akár még egy széderestére is oda lehetne engedni. Persze ez esetben is nehezen lenne érthető, hogy milyen megfontolásból éppen ő az egyetlen meghívott politikus egy ilyen eseményen”

– mondta a portálnak a rabbi. 

Köves Slomó elmondta, 

Gyöngyösi egy olyan pártnak az elnöke, amely hosszú éveken át szimbóluma volt a legújabb kori magyar rasszizmusnak, és maga ennek a pártnak a színeiben hozta vissza a Tisztelt Házba a nyílt antiszemita retorikát.

 Egy olyan pártnak a vezetője, amely az úgynevezett néppártosodás után is egy tetűcsúszdásozó és judapestező jelöltet indított az országgyűlési választáson, és mindeközben olyan elnöktársa volt, aki a néppártosodás közepette a menyegzőjén egy erősen heil hitlerezésnek látszó gesztussal ünnepelt – fejtette ki a hitközség vezetője.

Hozzátette: 

az ember akár azt is gondolhatja, hogy Gyöngyösi két pászkafalat között a nemzetbiztonsági kockázatok iránt kutatva pásztázta az asztal körül ülőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában