Tervek

2023.04.02. 16:37

LMBTQ-fórumot tartottak Karácsonyék a Városházán

A parlament Sokszínű Magyarországért képviselői csoport tagjai a Városházán rendezett fórumon arról beszéltek, hogy jogfosztottak az LMBTQ-emberek Magyarországon, sőt üldöztetésnek vannak kitéve.

Karácsony Gergely főpolgármester beszél a 26. Budapest Pride felvonulás célállomásán, a Tabánban 2021. július 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Elfogadó-e a magyar? címmel rendezett LMBTQ-fórumot a Városházán a parlament Sokszínű Magyarországért képviselői csoportja. A mintegy hetven résztvevővel megrendezett pénteki eseményt Karácsony Gergely főpolgármester nyitotta meg, aki úgy fogalmazott: az LMBTQ emberek egyenjogúságáért küzdő, öt parlamenti frakción átívelő képviselői csoport a Parlamentben aligha tarthatott volna rendezvényt. Hozzátette: a Városháza azért van, hogy az emberek használják, hiszen Budapest Mindenkié, ezért adtak helyet az eseménynek - írja a Magyar Nemzet.

Bedő Dávid (Momentum) a rendezvényen arról beszélt, hogy az októberben létrejött Sokszínű Magyarországért csoport célja, hogy hangot emeljen a parlament falain belül az LMBTQ-közösség érdekében, küzdjön a jogaikért. Azt mondta, az országgyűlésben nem sok eszköze van az ellenzéknek arra, hogy bármit elérjen. Ezért „a parlament falain kívül is aktívak vagyunk”, civil szervezetekkel működnek együtt, illetve külföldi szereplőkkel folytatnak eszmecseréket.

Tordai Bence (Párbeszéd) úgy fogalmazott: az LMBTQ-embereket érintő legfontosabb probléma maga a kormány. A képviselői csoport létrejöttében volt egy civil nyomás, és ennek örülök, hogy a Budapest Pride és a Háttér Társaság elkapott minket, és kiverte belőlünk, hogy ez legyen. Tehát amikor néhányan teljesen komolyan és rosszindulattal, mások meg viccesen azt mondják, hogy buzilobbi, akkor azt kell mondjam, hogy ez jól működik, ez egy követendő példa más társadalmi, nyomásgyakorló csoportoknak – jelentette ki.

Bedő Dávid közölte: a transznemű emberek életét ellehetetlenítő jogszabályt – amely megtiltja számukra a jogi nemváltás lehetőségét – el kell törölni, „teret kell engedni annak, hogy a transzneműek legálisan változtathassanak nemet ebben az országban”, bár elismerte, hogy ezt elég nehéz lesz megoldani ellenzékből.

Egy esetleges kormányváltás esetén Tordai szerint szükség lenne az alkotmány újraírására, mint fogalmazott, ebben „nem finomkodnék”. Sebián-Petrovszki László (DK) hozzátette: kormányra kerülve „egy szép, nagy törvénycsomagot” állítanának össze, amibe „mindent belepakolnánk, amit a Fidesz az elmúlt 13 évben károsan, rossz irányba módosított. Ezt az első pillanatban beterjesztenénk és elfogadnánk, ami erős gesztus lenne az LMBTQ-közösség felé” – jegyezte meg.

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában