Áremelés jön?

2023.04.21. 14:39

Megszorításokról kérdez Karácsony Gergely

A főpolgármester online lakógyűlésen akarja megkérdezni a budapestieket, hogy a tömegközlekedést állítsa-e le vagy ne fizesse be a főváros a szolidaritási adót.

Karácsony Gergely főpolgármester és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes, a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2022. november 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A dollármédia egyik zászlóshajója adott hírt arról, hogy a Budapestet csődbe vivő Karácsony Gergely levélben kérdezné meg az embereket, mire ne költsön a főváros. Mindez azt jelenti, hogy Gyurcsány bábja a megszorításokról fogja megkérdezni a budapestieket, mivel nincs más lehetősége - írja az Origo.

Ezzel a mostani beismerésével Karácsony egyértelművé tette, hogy ha ő marad a főpolgármester, emeli a jegy- és bérletárakat. Erre pedig azért lesz szükség, mert korábban azzal a képtelen fenyegetéssel állt elő, hogy nem fizeti be a szolidaritási adót a kormánynak. Mindezt nem teheti meg, hiszen a szolidaritási adót az adóhatóság előbb-utóbb mindenképpen beszedi, és akkor azt a pénzt valahonnan pótolni kell a fővárosnak, ami nem lehet más, csak megszorítás. 

Mint arról korábban beszámoltunk Karácsony szerdán közölte, hogy csődben van Budapest. A főpolgármester három és fél év alatt csődbe juttatta a fővárost. A kormányt pedig egész egyszerűen azért támadja, minden alap nélkül, mert Gyurcsány erre utasította. Mégpedig a Spirit FM adásában, konkrétan arról beszélt, hogy elvárja, Karácsony vigye bele a fővárost a kormány elleni harcba, mert egyébként találnak más főpolgármester-jelöltet. Karácsony megértette főnöke üzenetét.

Varga Mihály szerint felelőtlen gazdálkodást folytat a főváros

Később több ponton cáfolta Karácsony Gergely állításait Varga Mihály pénzügyminiszter. A tárcavezető a Facebook-oldalán kiemelte: A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de a felelőtlen gazdálkodás eredményeként ezt mára 25,5 milliárd forintra csökkentették.

Mint írta: a baloldali városvezetés annak ellenére élte fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, adóerő-képessége évről évre növekszik. A főváros iparűzési adóbevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot. Ezen felül a főváros további 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. A két bevétel együtt meghaladja a 317 milliárd forintot, ami 130 milliárd forinttal több a 2019. évinél. E mellett az ország leggazdagabb településeként sok más önkormányzathoz hasonlóan Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a szegényebb települések támogatására, összesen 57,8 milliárd forintot. 

Hozzátette a miniszter: A számok tehát világosan mutatják, hogy a főváros anyagi helyzetét nem a szegényebb települések megsegítésére fizetendő szolidaritási hozzájárulás veszélyezteti, hanem a 2019 óta folytatott felelőtlen, pazarló gazdálkodás.

Tarlós István is megszólalt

Tarlós István volt főpolgármester a PestiSrácoknak beszélt annak apropóján, hogy Karácsony Gergely sajtótájékoztatót tartott a főváros anyagi helyzetéről, és bejelentette: Budapest csődbe ment. Tarlós István a lapnak kifejtette, Karácsony Gergelynek vagy külső nyomásra, vagy talán magától is az a kommunikációs technikája, hogy bármi történik, ami kedvezőtlen, azonnal valakire rámutat, mindenki lehet hibás, csak a jelenlegi városvezetés nem.

A volt főpolgármester kiemelte, a szolidaritási adó mértékét az állami támogatással hasonlítják össze, közben pedig mélyen hallgatnak két vitathatatlan tényről. Az egyik, hogy ők otthagytak több mint kétszázmilliárd forint tartalékot. A másik, hogy a főváros bevétele az iparűzési adóból  2019 óta 107 milliárd forinttal növekedett.

Tényi István az Állami Számvevőszékhez fordult

Budapest Főváros Önkormányzat gazdálkodásának soron kívüli ellenőrzése tárgyában közérdekű bejelentést tett az Állami Számvevőszéknek Tényi István, aki az Origo cikke alapján kérte a Budapest Főváros Önkormányzat gazdálkodásának soron kívüli ellenőrzését. 

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában