Válság

2023.04.29. 22:21

Nőtt a szudáni konfliktus halálos áldozatainak száma

Legalább 528-an meghaltak és 4599-en megsebesültek Szudánban a hadsereg és a vele szemben álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) összecsapásaiban az elmúlt hetekben - közölte a helyi egészségügyi minisztérium szombaton.

Füst gomolyog a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 22-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Marwan Ali

A tárca jelentése szerint a héten kihirdetett tűzszünet viszonylagos nyugalmat hozott, 

de Nyugat-Dárfúrban és a fővárosban, Kartúmban továbbra is harcok zajlanak.

A minisztérium jelezte: bővült az egészségügyi szolgáltatást nyújtó központok száma Kartúmban, és javult a kórházakkal való kommunikáció. Emellett a szudáni kormány megállapodást kötött több baráti országgal, illetve nemzetközi és regionális szervezetekkel, hogy a rászorulók orvosi ellátáshoz jussanak.

A 46 millió lakosú Szudánban április 15. óta zajlanak összecsapások a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdan Dagalo tábornok ellenőrzése alatt álló Gyorsreagálású Támogató Erők között. A konfliktus elől tízezrek kerestek menedéket a közeli országokban, és külföldi állampolgárok ezreit kellett evakuálni.

A felek között vasárnap éjfélig tűzszünet van érvényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában