Azonnali kérdések

2023.04.11. 16:34

Orbán Viktor: Ma is szabadságharcosok vagyunk (videó)

A miniszterelnök válaszolt az azonnali kérdések órájában kedden a parlamentben.

Orbán Viktor miniszterelnök a frakcióvezetők felszólalásaira válaszol az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitónapján, 2023. február 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Április 11-én plénáris üléssel folytatta a parlament a munkáját. Az azonnali kérdések óráját Kálmán Olga, a DK országgyűlési képviselője indította kérdésével – írja a Mandiner

„Dől a dominó, Völner Pál megszegte a fideszes hallgatás törvényét, és a bíróság elé idézné Varga Juditot, Trócsányi Lászlót” – fogalmazott Kálmán Olga. A képviselő azt kérdezte a miniszterelnöktől, ki irányítja valójában a kormányát, és tudott-e a korrupciós ügyről.

A magyar nép megbízásából én irányítom a kormányt

– kezdte válaszát Orbán Viktor. A miniszterelnök azt ajánlotta Kálmánnak, ha kérdése van, forduljon az ügyészséghez. Kálmán Olga viszontválaszában úgy fogalmazott: „tudtam, hogy nem tartozik az erényei közé az egyenes beszéd”, amire a miniszterelnök reagált is: régóta tudja, hogy ez „nem az azonnali kérdések, hanem az azonnali sértések órája”.

A jogszabályok mindenkire egyformán vonatkoznak

Toroczkai László (Mi Hazánk) azt tudakolta a miniszterelnöktől, nem érzi-e, hogy ráég-e a Fideszre a végrehajtó maffia ügye és valamit kellene tenni? Hangsúlyozta, ők megtették javaslataikat a végrehajtók ügyében, ahogy a miniszterelnök kérte – írja a Magyar Nemzet. Emlékeztetett, hogy 1994-ben tették profitorientálttá a végrehajtói rendszert, ami azóta is „sarcolja a magyarokat”. Hozzátette, az igazságügyi bizottságban leszavazták a Mi Hazánk kezdeményezését, ezért szerinte létrejött a nagykoalíció a Fidesz és a Demokratikus Koalíció között.

Orbán Viktor elmondta: „nem helyes, ha valaki politikusokat csuklóból maffiózónak nevez”. Arra is kérte a képviselőt a közjegyzők nevében, hogy egy egész foglalkozási csoportot ne tüntessen fel bűnözői színben.

Kiemelte: senki sem vonhatja kétségbe, hogy az ügyészség úgy jár el, ahogy el kell járnia. A jogszabályok mindenkire egyformán vonatkoznak – nyomatékosította.

Nagy baj, hogy állami vezetők visszaéltek lehetőségekkel – tette hozzá. Toroczkai László javaslatáról elmondta: nem fog működni a non-profit megoldás, de a kormányfő egyeztetésre biztatott és kijelentette: készen áll a további megbeszélésekre.

Mi szabadságharcosok voltunk, és azok maradtunk

A következő kérdező a momentumos Gelencsér Ferenc volt. „Miniszterelnök úr, ön a harmincöt éves politikai karrierje során a politikai spektrum teljes skáláján átment” – fogalmazott a képviselő, pártelnök, aki szerint a miniszterelnök utcai harcosból békegalamb lett. Hogy lehetséges az, hogy az ötödik Orbán-kormányban egykori MSZMP-tagok foglalnak helyet? – kérdezte Gelencsér.

Nem tudok róla, hogy politikai karrierem lett volna

– reagált Orbán Viktor, hozzátette: szolgálata viszont harminc éve tart. 

Szabadságharcosok voltunk, szabadságharcosok maradtunk, ma leginkább a hazánk szuverenitásáért kell harcolnunk

– szögezte le a miniszterelnök.

„Pintér Sándor kommunista, Stumpf István kommunista, Fónagy János kommunista, Matolcsy György kommunista” – hangoztatta viszontválaszában Gelencsér Ferenc az említett politikusok rendszerváltás előtti politikai szerepvállalásukra utalva. Hogy lehetnek ezek az emberek 2023-ban közjogi pozícióban? – kérdezte a momentumos frakcióvezető.

Mindenki, akit a kormányból megemlített, tiszteletet érdemel

 – reagált a kormányfő Gelencsérnek.

Sokkal többet tettek a hazájukért, mint amit ön egész élete során tenni fog

– szögezte le, majd Gelencsér performanszáról, kormánytagok lekommunistázásáról szólva hozzátette: ember így nem viselkedik.

Az orvosi kamara nélkül nem sikerült volna megszüntetni a hálapénz rendszerét

Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője az orvosi kamaráról, a vállalkozók közösségéről beszélt, majd a miniszterelnöktől arról érdeklődött, hogy a kötelező tagság megmarad-e a kereskedelmi és iparkamarában – írja a Magyar Nemzet.

– A kamara belső ügyeiben kizárólag a kamara érdekelt, nem a kormány. Ezen nem változtat az a tény, hogy a kormány partnerként tekint a kamarákra, és szívesen dolgozik velük együtt – válaszolta Orbán Viktor.

A kormányfő szót ejtett arról is, hogy az orvosi kamara nélkül nem sikerült volna megszüntetni a hálapénz rendszerét.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az iparkamara rendkívül sok segítséget nyújtott a kormánynak és az országnak ebben a nehéz időszakban.

Orbán Gurmai Zitának: Szívesen látjuk a béketáborban

Gurmai Zita folytatta a sort az azonnali kérdések órájában. Az MSZP-s képviselő kifejtette: kevés közös pontot talál önmaga és Orbán Viktor között, „az egyre nyilvánvalóbb testalkati hasonlóságon túl”. A baloldali képviselő azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy tényleg háborúpártinak tartja-e az ellenzéket. „Azért vagyunk háborúpártiak, mert támogattuk az Oroszország elleni szankciókat? Hiszen azokat ön is megszavazták” – fogalmazott a képviselő. Szerinte ezt a jelzőt csak a Fidesz aggatta az ellenzékre – írja a Mandiner.

Én azt hiszem, önök valóban háborúpártiak

– reagált Gurmai kérdésére a miniszterelnök. Orbán kifejtette: eddig azt hitte, hogy az ellenzék álláspontja szerint akkor lehet vége a háborúnak, ha az egyik fél győz, és ezért akár fegyvert is szállítanának. Megjegyezte, nem akarja morálisan minősíteni ezt az álláspontot.

Gurmai viszonválaszában aláhúzta: csak azért, mert valami sokat és hangosan ismételget, az még nem lesz igaz, így pedig nem igaz, hogy az ellenzék háborúpárti lenne. 

Ha Gelencsér úr erre engedélyt ad önnek – tekintettel a múltjára –, akkor szívesen látjuk a béketáborban

– reagált Orbán Viktor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában