Keresztényellenesség

2023.04.17. 16:41

Szobrokat fejeztek le, feszületeket törtek – szisztematikusan rongálják a templomokat Franciaországban

Újabb vallás elleni támadás történt, ezúttal egy templom szobrait gyalázták meg Franciaországban. A belügyminiszter mindent megtesz a tettesek kézre kerítése érdekében, a jobboldal példát statuálna. Az országban egyre több az ilyen jellegű rongálás.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Franciaországban az utóbbi időben rendszeressé váltak a keresztény vallás elleni támadások – írja a V4NA. Amint arról a nemzetközi hírügynökség beszámolt, a bíróság döntése alapján több olyan vallási témájú szobrot is el kell távolítani, amelyek közterületen állnak, mivel egy egyesület szerint ez sérti a vallás és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905-ös törvényt.

Ám nem ez az egyetlen, vallás elleni támadás, amely a kedélyeket borzolja mostanság. Franciaország nyugati részén a Loire mentén fekvő Angers városában megrongálták a Sainte-Madeleine nevű templomot, több szobrot is lefejeztek és megcsonkítottak, feszületeket törtek össze és a főoltárt is megrongálták. A vandál tettről a város alpolgármestere, Maxence Henry osztott meg képeket a Twitteren, a rombolás mértéke megdöbbentő.

A történtekkel kapcsolatban a város polgármestere, Jean-Marc Verchère közleményt adott ki, melyben határozottan elítéli a város fontos vallási örökségének számító épületét érintő támadást. A polgármester kiemelte, hogy a vandál tett épp az egyik legjelentősebb keresztény ünnep, húsvét után történt, hozzátéve, hogy feljelentést tett az ügyben.

Reagált a történtekre Gérald Darmanin belügyminiszter is, aki azt írta a Twitteren, hogy elfogadhatatlannak tartja a rongálást, hozzátéve, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy kézre kerítsék a vallási örökség elleni támadás elkövetőit.

Az egyik legnépszerűbb francia ellenzéki politikus, Marine Le Pen is elítéli a vandalizmust, véleménye szerint az újabb templomot ért szentségtörés felhívja a figyelmet arra, hogy egyre általánosabb jelenséggé válik az országban a keresztényellenes gyűlölet. Mivel az ilyen jellegű tettek évek óta szaporodnak, ám a hatóságok közömbösek irántuk, a jobboldali politikus véleménye szerint az igazságszolgáltatásnak példaértékű, szigorú ítéletet kell hoznia.

Franciaországban az utóbbi időben valóban ugrásszerűen megnőtt a keresztény templomok elleni támadások száma, a V4NA korábbi cikkéből kiderül, hogy 2022-ben kiemelkedően sok ilyen jellegű bűncselekmény történt. Tavaly év elején egy hét alatt három templomot is kifosztottak és megrongáltak, ami sajnos ékes bizonyítéka az országban egyre jobban eluralkodó keresztényellenességnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában