Egy korszak lezárul?

2023.04.30. 12:17

Véget vethet az olcsó fapados repülésnek az Európai Unió

Az Európai Unió új kibocsátási normája véget vethet a fapados repüléseknek, ugyanis a légitársaságoknak is fizetniük kell majd a kibocsátási kvótáért, aminek az árát várhatóan rá fogják terhelni a fogyasztókra – tudta meg a V4NA.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Még az új károsanyag-kibocsátás-csökkentési kötelezettség elfogadása előtt bevezették az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerének reformját is, ami azt jelenti, hogy 2026-tól a légitársaságoknak fizetniük kell a kibocsátásukért, és a kibocsátási jogok korábbi ingyenes kiosztása fokozatosan megszűnik. Ez a becslések szerint 2027-ig több mint ötmilliárd euró többletköltséget jelent az európai légitársaságok számára – írja a V4NA.

A döntés további nyomást gyakorol a légitársaságokra és ügyfeleikre. A légi járművek üzemanyagára vonatkozó új európai csökkentési kötelezettség az EU tagállamaiba közlekedő és onnan induló valamennyi légitársaságra vonatkozik, és előírja, hogy 2025-től kezdve legalább két százalékban károsanyagkibocsátás-mentes üzemanyagot kell használniuk, ennek az aránynak pedig 2050-re 70 százalékra kell emelkednie.

Fredrik Kämpfe, a svéd Transportföretagen légiközlekedési ágazatért felelős vezetője pozitívan értékeli az EU döntését, de megjegyzi, hogy az ügyfelek számára emelkedni fognak az árak.

A szakértők több mint 40 eurós emelkedést számoltak ki egy átlagos európai útra, és ennél is többet egy hosszabb útra, ami szerintem is észszerű feltételezés. De sok tényező játszik szerepet, különösen a fenntartható üzemanyag elérhetősége és ára. Úgy gondolom, hogy az ágazatnak felül kell majd vizsgálnia az üzleti modelljeit

– mondta az iparági vezető. Két holland elemzés szerint egyébként csak a kibocsátási egységek megnövekedett költségei 77 százalékkal csökkentik a fapados légitársaságok nyereségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában