Összetartozunk

2023.05.21. 17:50

A skóciai magyarokhoz látogatott Szili Katalin és Potápi Árpád János

A helyi magyar közösségekkel találkozott a skóciai Edinburgh-ban, Aberdeenben és Lochgelly-ben Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton és vasárnap.

MW

A helyi magyar közösségekkel találkozott a skóciai Edinburgh-ban, Aberdeenben és Lochgelly-ben Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton és vasárnap

Forrás: Facebook / Potápi Árpád János

Fotó: Bogdan Bobocescu

Potápi Árpád János telefonon az MTI-nek elmondta, a mintegy 15 ezres skóciai magyar közösség létszámában és személyi összetételében is gyorsan változik. Sokan tanulás vagy munka miatt érkeznek, majd közülük többen néhány hónap, év után továbbmennek Angliába, máshova Nyugat-Európába vagy hazatérnek Magyarországra. Éppen ez az egyik oka annak, hogy sok köztük a fiatal, kisgyermekes család.

A politikus hangsúlyozta, 

habár kis létszámú a skóciai magyarság, a kormánynak és az államtitkárságnak minden magyar közösség, minden magyar számít.

Aberdeenben 2017 óta működik magyar néptánccsoport, amely nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket, nagyszülőket is összekapcsolja, s ők közösen emlékeznek a nemzeti ünnepeinkre. A városban több mint három évtizede nyitva tartó Gulyás Étterem a helyi magyarság fontos találkozóhelye, de nem csak köztük népszerű, ezt mutatja, hogy néhány éve elnyerte a legjobb kiszállító vendéglátóhely díjat a településen - tudatta az államtitkár.

Hozzátette, vasárnap Dunfermline-ban és Edinburgh-ban Skóciai Szent Margitra emlékeztek. Ő az ország védőszentje és az egyetlen szent, akit Skócia adott a világnak. Személye összekapcsolja Skóciát és Magyarországot, hiszen 1047-ben Mecseknádasd mellett született. A Skócia gyöngyeként (Pearl of Scotland) is emlegetett szent volt, aki a skótokat a katolicizmusnak megnyerte, tevékenysége így nagyon hasonló, mint nagyapjáé, Szent Istváné Magyarországon - mondta Potápi Árpád János.

Kitért arra, az Edinburgh-ban néhány éve nyílt főkonzultus segíti a kapcsolattartást a helyi magyarsággal, támogatja a közösséget identitása megőrzésében. Az államtitkár bízik abban, hogy hamarosan létrejön a skóciai magyarok egyesülete, ez megkönnyítené a kommunikációt, lehetővé tenné a részvételt a nemzetpolitikáért felelős államtitkárság pályázatain, ami a többi közt hozzájárulhatna egy hétvégi magyar iskola létrehozásához, működtetéséhez.

Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó kifejtette, komoly előrelépések történnek a skóciai magyar közösségek szervezésében. 

A skóciai magyarok elsősorban a nagyvárosokban élnek, többségük az anyaországból származik, de mellettük szép számmal érkeztek a Kárpát-medencei magyarság más közösségeiből, Erdélyből vagy a Vajdaságból is.

A diaszpórában élők aberdeeni magyarok számára is fontos volt, hogy a naptári időpontnál ugyan korábban, de együtt ünnepelhessék meg a nemzeti összetartozás napját. Az ünnepségen helyi magyar gyerekek - Zapletál Gyöngyi tanítványai - néptáncműsort adtak, és népdalokat énekeltek - közölte a politikus. Mint mondta, a látogatás egyik legemlékezetesebb eleme az volt, amikor egy magyar kisfiú skót dudán játszotta el a magyar és a székely himnuszt.

Szili Katalin hangsúlyozta, fontos az identitás megőrzése, a nyelv, a kultúra továbbadása gyermekeinknek, ahogy az ebben a közösségben is történik. A családok komoly erőfeszítéseket tesznek az önazonosság megőrzése, a magyarságtudat átörökítése érdekében.

A miniszterelnöki főtanácsadó elmondta, beszédében Ferenc pápa közelmúltbeli magyarországi látogatását is felidézve a béke fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte, Magyarország minden erőfeszítést megtesz a béke megteremtése érdekében, és ezek a lépések egyetértésre találnak a skóciai magyarság körében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában