Pünkösd

2023.05.28. 17:11

Ferenc pápa megosztottság helyett összefogást szorgalmazott az emberek között és az egyházban is

Az ellentétek és háborúk uralta világban a Szentlélek képviselte összhangot szorgalmazta Ferenc pápa a társadalomban éppúgy, mint saját egyházában a Szent Péter-bazilikában mondott homíliájában pünkösdvasárnap.

Mw

Ferenc pápa audiencián fogadja az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) 77. közgyűlése résztvevőit a Vatikánban 2023. május 25-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Gregorio Borgia

 A katolikus egyházfő kijelentette, a Szentlélek az az erő, amely a zűrzavarból a rendbe, a szétszóródásból az összetartásba, a kavarodásból a harmóniába vezet. 

"A mai világban nagy a széthúzás, a megosztottság. Mindannyian össze vagyunk kötve, mégis szétszakítva találjuk magunkat, érzéstelenítve a közönytől, vagy agyonnyomva a magány terhétől" 

- jelentette ki Ferenc pápa. 

Megjegyezte, a mai világban oly sok a háború, a konfliktus: "hihetetlen, hogy az ember mennyi rosszra képes!" - hangoztatta a pápa. 

A Szentlélek kiáradását és az egyház születését ünneplő pünkösdi misén Ferenc pápa ugyanezt a harmóniát szorgalmazta egyházában is. Az egyház tagjai közötti szinodalitást, vagyis testületi működést sürgetve kifejtette, hogy

 az egyház ugyanakkor nem parlament, melynek tagjai jogokat és igényeket követelhetnek a "világ diktálta napirend szerint". 

Ferenc pápa délben, az apostoli palotának a Szent Péter térre néző ablakából Szűz Mária közbenjárását kérte a háborútól sújtotta népek békéje érdekében, kiemelve a pápa által mártírnak nevezett Ukrajnát. 

Pénteki gyengélkedése után a katolikus egyházfő személyesen, de ülve vezette a pünkösdi misét, amelyet az oltárnál Joao Braz de Aviz bíboros mutatott be, a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációjának a vezetője. 

Ferenc pápa szombaton felkereste a RAI olasz közmédia vallási szerkesztőségének római stúdióit, ahol egy júniusi műsorba rögzítettek vele interjút. 

Ez volt az első alkalom, hogy egy pápa maga látogatott el egy tévéstúdióba, és nem a hivatalában fogadta az interjút készítő tévéseket. 

Pünkösdhétfő a hetvenes évek óta nem számít pirosbetűs ünnepnek Olaszországban. 

Vasárnap délben viszont visszatért a római Pantheonba a pünkösdi hagyomány, mely alapján délben az ókori műemlék mennyezeti nyílásából vörös rózsaszirmokat hullajtottak alá a tűzoltók, a Szentlélek alászállásának jelképeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában