Illegális bevándorlás

2023.05.25. 10:29

Kétszáz százalékkal megugrott a migránsbűnözés Ausztriában

Egyre több osztrák településen kénytelenek befogadóközpontokat létesíteni, olyan sok bevándorló érkezik Ausztriába. Van olyan tartomány, ahol több mint kétszáz százalékkal több bűncselekményt regisztráltak, amelyeket a központokban elhelyezett emberek követtek el.

MW

Van olyan osztrák tartomány, ahol majdnem 220 százalékkal nőtt a bűncselekmények száma

Forrás: Shutterstock

Az osztrák menekültügyi központokban élők által elkövetett bűncselekmények száma tavaly országszerte drámai mértékben, 57,5 százalékkal nőtt – derül ki a belügyminisztérium adataiból, amelyeket azért kellett nyilvánosságra hozni, mert a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) hivatalos kérdést intézett a kormányhoz, írja a V4NA hírügynökség.

Tavaly 1183, ilyen központokban élő menedékkérők által elkövetett bűncselekményt regisztráltak, ami több mint kétszerese a 2021-ben regisztrált számnak. Rendkívül sokszínű a bűncselekmények palettája, rengeteg példa volt okirat-hamisításra, csalásra, lopásra, nemi erőszakra, gyermekek szexuális zaklatására, testi sértésre és gyilkosságra is.

A számok nagy földrajzi eltérést mutatnak – hívja fel a figyelmet a hírügynökség. 

Míg a fővárosban, Bécsben csak 10 százalékkal nőtt a bűncselekmények mértéke, addig más területeken hatalmas emelkedés volt tapasztalható, így Felső-Ausztriában (75,9 százalékkal), Salzburgban (139,5 százalékkal) és Stájerországban (219,5 százalékkal).

 A bűncselekményeket jellemzően fiatal férfiak követték el, mindössze 127 esetben volt 40 év feletti a gyanúsított. Négy esetben 10 év alatti személyek, öt esetben 10–14 évesek, 156 bűncselekményt pedig 14 és 18 év közötti kiskorúak követtek el.

Hannes Amesbauer, az FPÖ biztonsági szóvivője az adatokra reagálva elmondta, hogy a kormánypártok migrációs politikája teljes kudarc, ezek a számok pedig ismét ezt bizonyították be. Úgy véli, a bűnözési statisztikák növekedése megcáfolta azt a „közkeletű narratívát, hogy a szűkös osztrák munkaerőpiac miatt nagyszámú szakképzett munkaerő” érkezik Ausztriában. A kormány ugyanis igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy a gazdaságnak jót tesz, ha minél több bevándorlót csábít Ausztriába. Az FPÖ szerint

ez a bűnözési potenciál természetesen biztonsági kockázatot is jelent a lakosság számára, és ez töretlenül folytatódik. Csak az idei első öt hónapban kétszer annyian érkeztek Ausztriába, mint egész 2018-ban, amikor Herbert Kickl, az FPÖ elnöke volt a belügyminiszter.

Amesbauer ezzel összefüggésben ismét az FPÖ 23 pontos intézkedéscsomagjának gyors megvalósítását sürgette, amelynek az a célja, hogy Ausztria ne legyen olyan vonzó célország a migránsok számára.

Végre következetes menekültstopra, valódi határvédelemre és a határon történő elutasítások legalizálására van szükség. Az ÖVP, az SPÖ és a Zöldek „befogadó szolgálata” megbukott, és az osztrák lakosságtól nem várható el, hogy ezt tovább tűrje

– fogalmazott a konzervatív politikus. Az FPÖ felhívta a figyelmet arra is, hogy minél előbb meg kell kezdeni a jogtalanul Ausztriában tartózkodók deportálását is. Különösen a Szíriába történő kitoloncolásokat kell újra felgyorsítani, hiszen tavaly összesen csak 21 szíriai állampolgárt sikerült kiutasítani az országból.

Az osztrák belügyminisztérium egyébként a kitoloncolásokról csak állampolgárság szerint vezet statisztikát, a célország szerint nem, így nem tudni, milyen országokba és milyen számban történnek kitoloncolások. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában