Exkluzív riport

2023.06.08. 20:46

Atomkaland Szibériában – a HírTV oda jutott el, ahová tévéstáb még soha

A világ első külföldi televíziós stábjaként a HírTV csapata forgathatott az orosz Roszatom szupertitkos úszó atomerőművén – az Akademik Lomonoszovon, amelynek a technológiája megoldhatja az egész világ energetikai problémáit. Az egyedülálló és exkluzív kalandot vasárnap este 8 után mutatja be a csatorna.

MW

A világ első külföldi televíziós stábjaként a HírTV csapata forgathatott az orosz Roszatom szupertitkos úszó atomerőművén, az Akademik Lomonoszovon

Forrás: HírTV

Ahhoz, hogy megmutathassák ezt a hatalmas fémmonstrumot, Kázmér Viktor riporter és Molnár Tibor operatőr nyolc nap alatt több mint harmincezer kilométert utazott Oroszország legészakibb városába, Pevekbe.  Itt üzemel ugyanis a világ első és egyetlen kereskedelmi üzemben termelő kis moduláris atomerőműve. Habár az úszó atomerőműről már számtalan cikk született, külföldi újságíró, pláne televíziós stáb eddig nem léphetett az Akademik Lomonoszov fedélzetére.

A HírTV csapatának először Moszkvába kellett eljutnia

Ehhez azonban a HírTV csapatának először Moszkvába kellett eljutnia, méghozzá egy jó nagy kerülővel – Dubajon keresztül. Ha végig gondoljuk a jelenlegi politikai viszonyokat, talán mindenkinek az ukrajnai háború jut eszébe az oroszokról, de bármilyen meglepő, ennek Moszkvában alig van látható jele. Habár az utak mentén látható néhány propagandaplakát, az emberek itt nem érzékelik vagy érzékeltetik a háborús helyzet nehézségeit. Az utakon luxusautók gurulnak, a tereken pezseg a közösségi élet, és ez akkor sem változik, amikor leszáll az este. Az üzemanyag pedig arcátlanul olcsó, a benzin literenkénti ára még a legdrágább kutakon is alig haladja meg átszámítva a 200 forintot.

A dokumentumfilm helyszíne, Csukcsföld, vagyis – ahogy a helyiek hívják – Csukotka akár menő turistaúticél is lehetne. A jég birodalma ugyanis ínycsiklandó bálnazsírral, bűbájos helyi asszonyokkal és fagyos, ám döbbenetesen szép tájakkal várná az utazókat – már ha nem lenne olyan messze és persze nem lenne olyan veszélyes. 

Ám Kázmér Viktor riporter szerint ilyen alkalom csak egyszer adódik egy riporter életében: 

 

Rengeteget utaztunk, olykor már azt sem tudtuk, melyik időzónában vagyunk, de minden pillanat megérte. Ilyen élményekre ugyanis civilként nem igazán tehet szert az ember. A világon első külföldi stábként épp a HírTV csapata forgathatott ezen az úszó atomerőművön, amelynek a technológiája nagy eséllyel megoldhatja az egész világ energetikai problémáit. Ráadásul egy olyan különleges és távoli vidéken járhattunk, ahova magyar ember talán még az életben nem jutott el.

 

Pevek lakossága napjainkra igencsak megcsappant
Forrás: HírTV

Peveknek még a hetvenes években is tizenötezer lakója volt, de a peresztrojka idején, 1989-től leépült a gazdaság, és a város lakossága napjainkra kevesebb mint 5 ezerre apadt. Csak az arany, valamint más színes és nemes fémek bányászata maradt meg munkalehetőségként, miután a Mengyelejev féle periódusos rendszer szinte összes eleme megtalálható itt.

Molnár Tibor operatőrt megdöbbentette a sarkkörön túli és az európai élet között húzódó éles kontraszt. „A peveki út számomra maga volt a megdöbbenés, hiszen messze a hazámtól, a semmi közepén egy olyan létesítményt nézhettünk meg, amely sokaknak az életet vagy akár a megélhetést jelenti. Egy biztos: a sarkkörön túli lét embert és gépet próbáló hely, de az atomerőmű kiváló segítségül szolgál, hogy mindenki meleghez és áramhoz jusson, így könnyítve meg az életet. Örülök, hogy részese lehettem ennek a felejthetetlen kalandnak” – mondta el.

Az úszó atomerőmű – amelyből még négy épül a jövőben – az újabb bányák nyitásával munkalehetőséget teremt az itt élők, illetve háromhónapos váltásokban Oroszország más vidékeiről érkező munkások számára. A Roszatom részben a helyi oktatást is finanszírozza.

Az Atomkaland Szibériában vasárnap este 20 óra 10 perckor kezdődik a Hír TV-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában