Gesztus

2023.06.09. 12:58

Hadifogságban lévő kárpátaljai katonák érkeztek Magyarországra

Oroszország ukrajnai hadifoglyokat adott át Magyarországnak. Semjén Zsolt szerint ez az orosz ortodox egyház gesztusa.

MW

Illusztráció/Ukrán katonák egy buszon, miután az oroszbarát szakadár felkelõk szabadon engedtek tizenhat ukrán hadifoglyot a kelet-ukrajnai Donyeck közelében 2015. április 6-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olekszandr Jermocsenko

Közleményben tudatta az Orosz Ortodox Egyház, hogy Budapest kérésére több oroszországi hadifogságban lévő katonát is Magyarországra szállítottak. Mint a dokumentumban fogalmaznak: 

Őszentsége Kirill moszkvai és minden orosz pátriárkája áldásával, az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével, az egyházközi együttműködés keretében, Magyarországra helyeztek át több kárpátaljai származású hadifoglyot.

Kiemelték: az akciót a keresztény jótékonykodás szellemében hajtották végre. 

Ez az orosz ortodox egyház gesztusa Magyarország felé

− fogalmazott Semjén Zsolt egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes az atv.hu-nak az ügyről.  Azt is elmondta, hogy ő koordinálta a 11 kárpátaljai hadifogoly Magyarországra szállítását, hozzátette: „Ez emberi és hazafias” kötelessége.

A Fokus ukrán hírportál a hírről szólva névtelen forrásokra hivatkozva azt írja: ezzel az Orosz Ortodox Egyház megpróbálja visszaállítani legitimitását, azok után, hogy támogatta az Orosz Föderáció katonai invázióját, s így nemzetközi szankciókkal sújtották. A hadifoglyok átszállításáról az ukrán hatóságokkal nem egyeztettek - teszi hozzá a Fokus cikke. 

A haifoglyok Magyarországra szállításával kapcsolatban a Magyar Máltai Szeretszolgálat az alábbi nyilatkozatot tette:

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra kapott felkérést, hogy emberek életének megmentésében vegyen részt. A szervezet, mint az elmúlt három évtizedben is minden alkalommal, amikor lehetősége nyílt rá, eleget tett küldetéséből adódó feladatainak. A ránk bízott emberek védelme érdekében jelenleg nem áll módunkban több információt közzétenni.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában