Ukrán válság

2023.06.02. 07:13

Zelenszkij elrendelte Ukrajna összes óvóhelyének felülvizsgálatát

464. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egy férfi megsérült autók mellett egy éjszakai dróntámadás után Kijevben 2023. május 30-án

Forrás: AFP

Fotó: GENYA SAVILOV

Ukrán kormányzó: orosz csapás érte Harkiv megyét, áldozatok

Az orosz erők két irányított légibombával mértek csapást pénteken a kelet-ukrajnai Harkiv megyében lévő Kupjanszk város térségére, a támadás következtében két helyi lakos meghalt, négy megsérült, köztük egy hároméves gyerek – közölte Oleh Szinyehubov megyei kormányzó a Facebookon.

Az ellenség ismét két irányított légibombával csapott le a kupjanszki járásban lévő Kivsarivka falura. Egy lakóépület megsérült, két ember meghalt, egy idős férfi és egy nő. rajtuk kívül három nő és egy 3 éves kisfiú szenvedett sérüléseket

– írta a kormányzó. Hozzátette, hogy a mentést végzők jelenleg is dolgoznak a helyszínen.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében arról tájékoztatott, hogy az ukrán erők az elmúlt napban 15 ellenséges támadást vertek vissza, megsemmisítettek két orosz lőszerraktárt és két elektronikus hadviselési állomást. Pénteken az orosz erők 62 légi- és 15 rakétacsapást indítottak, és mintegy húsz támadást intéztek rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok és települések állásai ellen.

Az orosz csapatok továbbra is Luhanszk és Donyeck megyék teljes megszállására törekednek, erre összpontosítják fő erőfeszítéseiket. A nap folyamán 15 támadást indítottak a térségben, de az ukrán csapatok mindegyiket visszaverték

– írta a kijevi katonai vezetés.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 540-nel 208 910-re nőtt. A csütörtöki napon az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 15 orosz harckocsit és 27 tüzérségi rendszert.

Ukrán légvédelmi eszközökre mért csapásokról számolt be az orosz katonai szóvivő

Az ukrán katonai infrastruktúra kulcsfontosságú létesítményeit fedező légvédelmi eszközökre mért csapást az orosz légierő nagy pontosságú, légi indítású, precíziós fegyverekkel – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint a péntekre virradóra végrehajtott csapásban minden kijelölt létesítményt eltaláltak. További részletekre nem tért ki.

Konasenkov az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt nap folyamán elszenvedett emberveszteségét mintegy 260 főben nevezte meg. Azt mondta, hogy a leghevesebb harcok Donyeck körzetében, Avgyijivka irányában folytak, Marjinkánál pedig az Ahmat különleges egység folytatta az előrenyomulást. Ezen a frontszakaszon a tábornok szerint több mint félszáz ukrán katona esett el, és itt vált harcképtelenné az elmúlt nap folyamán megsemmisített, amerikai gyártmányú M777-es tarack közül kettő, valamint egy ugyancsak amerikai gyártmányú Paladin önjáró löveg.

A legnagyobb, 150 főt elérő ukrán veszteséget a donyecki régió déli részéből jelentette Konasenkov. A megsemmisített további ukrán katonai objektumok és haditechnikai eszközök között nevezett meg egy lőszerraktárt és egy Szu-25-ös repülőgépet.

Vlagyimir Rogov, a több mint 70 százalékban elcsatolt Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja kijelentette, hogy Kijev a régióban az ellentámadáshoz csapásmérő alakulatot állított fel, amely már csak parancsra vár. Rogov a Komszomolszkaja Pravda rádióállomásnak nyilatkozva azt mondta, hogy az ukrán erők a régióbeli, orosz kézen lévő Bergyanszk kikötőváros elleni pénteki támadást valószínűleg brit Storm Shadow manőverező repülőgépekkel hajtották végre. A támadás következtében a kikötőben kilencen megsebesültek.

Zelenszkij elrendelte Ukrajna összes óvóhelyének felülvizsgálatát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken újabb haditanácsülést hívott össze, amelyen elrendelte az ország összes óvóhelyének felülvizsgálatát – tájékoztatott maga az államfő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Zelenszkij – mint írta – kemény választ adott arra, hogy emberek halnak meg óvóhelyeken. Utasította emiatt a stratégiai iparágak miniszterét, hogy végezzen teljes ellenőrzést Kijev összes óvóhelyként működő létesítményében, és tíz napon belül tegyen jelentést. Ihor Klimenko belügyminisztert pedig arra utasította, hogy Ukrajna egész területén végezze el az ellenőrzést.

Ezenkívül a haditanács megvitatta az ukrán légvédelem jelenlegi állapotát, az orosz fenyegetések visszaszorításának szükségességét, a fejlesztési lehetőségeket, figyelembe véve a rendelkezésre álló erőforrásokat, a partnerektől származó segélyeket és Ukrajna saját termelését. Az ülésen a résztvevők áttekintették a frontvonalakon kialakult helyzetet, és meghallgattak egy titkosszolgálati jelentést azokról az országokról, amelyek nemcsak a szankciók megkerülésével, hanem a rakéták és drónok gyártásának növelésével is segítenek Oroszországnak a háborúban. Zelenszkij közölte, hogy a megfelelő döntések előkészítése folyamatban van.

Az ukrán elnök Alar Karis észt államfővel pénteken Kijevben tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: az ukrán ellentámadás eredménye az ukrán területek felszabadítása kell, hogy legyen, és amikor ez megtörténik, az „kézzelfogható” lesz.

Ez nem egy film, nehéz megmondani, hogyan fogjátok látni az ellentámadást. A lényeg az, hogy Oroszország látja, és nem csak látja, hanem érzi is. És főleg azokról a csapatokról beszélek, amelyek területeinket megszállták

– jegyezte meg. Hozzátette, hogy a háború miatt Ukrajna még nem lehet tagja a NATO-nak. Ugyanakkor hangsúlyozta: az Ukrajnára vonatkozó biztonsági garanciákról egyértelműen ki kell jelenteni, hogy azok az ország NATO-csatlakozásáig érvényesek.

Ivan Fedorov, a dél-kelet-ukrajnai Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került részében lévő Melitopol polgármestere a Telegramon arról számolt be, hogy pénteken az ukrán erők csapást mértek az orosz kézen lévő Bergyanszk kikötőjére. Az előzetes információk szerint a támadás következtében orosz hajók hagyták el a kikötőt. Bergyanszk városi katonai közigazgatásának vezetője, Viktorija Halicina megerősítette, hogy az ukrán erők eltalálták az oroszok állásait. A katonai adminisztráció azt is hozzátette, hogy az előzetes adatok szerint olyan orosz hajók indultak el kifelé a kikötőből, amelyek nemrégiben érkeztek be, hogy „lopott ukrán gabonát és fémet” szállítsanak ki Ukrajnából.

KARIS, Alar; ZELENSZKIJ, Volodimir
Alar Karis észt (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. június 2-án
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Párizs: Ukrajna és a nyugat-balkáni térség európai uniós integrációja „kisebb forradalom” lesz

Párizs álláspontja szerint „kisebb forradalom” lesz Ukrajna és a nyugat-balkáni térség európai uniós integrációja.

„A kérdés nem az, hogy kell-e bővítenünk, sem az, hogy mikor. Az igaz kérdés a hogyan” – jelentette ki Laurence Boone, az uniós ügyekért felelős francia tárcavezető az Europe1 francia kereskedelmi rádióban pénteken, a 47 országot tömörítő Európai Politikai Közösség moldovai csúcstalálkozója után, amelyen Emmanuel Macron francia államfővel együtt vett részt.

„Tíz országgal a várólistán ez egy hatalmas sokk lesz az Európai Uniónak, amelyet tudni kell menedzselni” – fogalmazott a kormánytag, aki szerint nem egyszerűen segíteni kell a belépésre váró országokat a szükséges reformok végrehajtásában, hanem az Európai Uniónak magának is fel kell készülnie a bővítésre.

„Ezt azt jelenteni, hogy újra kell gondolnunk a politikáinkat, változtatásokat kell eszközölni a költségvetésekben, az intézményrendszerben” – mutatott rá Laurence Boone. Kiemelte, hogy ez egy évtizedre szóló feladatot ró az uniós közösségre.

Az államtitkár úgy vélte, hogy az ukrajnai háború külön jelentőséget ad az Európai Unió bővítésének.

„Oroszország ellenünk is háborút folytat, dezinformációs háborút az energiaárakkal” – mondta. „Vlagyimir Putyin (orosz elnöknek) az a célja, hogy destabilizálja az EU-t” – tette hozzá.

Laurence Boone úgy látja, hogy ebben a helyzetben „az uniós család összezár”, de ezentúl „jobban kell segítenie” a kiszolgáltatottabb országokat is, amelyeknek számos pénzügyi támogatást nyújt az EU, de „nem segíti őket a saját menedzselésükben, s ez másképp lesz ezentúl”.

„A bővítés azt jelenti, hogy megtaláljuk, hogyan tudunk közösen haladni előre, azaz egy kisebb forradalom történik” – mondta a francia kormánytag.

Putyin: meg kell akadályozni a belpolitikai zavarkeltést

Az orosz hatóságok nem engedhetik meg az ország belpolitikai biztonságának aláásását, tekintettel a rosszakarók fokozódó erőfeszítéseire – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz biztonsági tanács állandó tagjaival pénteken tartott megbeszélésén.

Önöknek és nekem mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezt semmilyen körülmények között ne tehessék meg

– hangsúlyozta Putyin.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszországban 190 etnikai csoport él, és rendkívül fontosnak nevezte a közöttük lévő viszony alakulását a biztonság szempontjából is. A zárt ülésen a TASZSZ beszámolója felszólalt Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója és Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszter.

Az állami Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) pénteken közzétett adatai szerint az oroszoknak Vlagyimir Putyin orosz elnökbe vetett bizalma az elmúlt héten változatlanul 80 százalékos maradt. Az államfő teljesítményének helyeslése 0,2 százalékponttal csökkent, és 76,3 százalékon áll.

A közvélemény-kutatásból, amelyet május 22. és 28. között végeztek el egy 1600 fős felnőtt reprezentatív mintán, kiderült, hogy az orosz kormány tevékenységét a megkérdezettek 49,9 százaléka a támogatja, ami mínusz 0,7 százalékpontos csökkenést jelent az előző héthez képest, Mihail Misusztyin miniszterelnökét pedig 52,9 százalék, ami 0,6 százalékpontos erősödést jelent. Misusztyinban a válaszadók 62,3 százaléka bízik, ami plusz 0,3 százalékpontot jelent.

A parlamenti pártok vezetői közül a kommunista Gennagyij Zjuganovban 36,9 százalék, a Méltányos Oroszország – Az Igazságért pártot vezető Szergej Mironovban 33,4 százalék, a liberális demokrata Leonyid Szluckijban 18,8 százalék, az Új Emberek pártjának élén álló Alekszej Nyecsajevben pedig 9,6 százalék bízik. Az Egységes Oroszország párt támogatottsága 37,9, a kommunistáké 10,5, a liberális demokratáké 9,3 az Igazságos Oroszország – az Igazságért párté 5,8, az Új Embereké pedig 4,4 százalék.

Peking még lát lehetőséget a tárgyalásokra

Még látja lehetőségét az ukrajnai konfliktusban szembenálló felek közötti tárgyalásoknak Li Huj, Kína eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottja, aki nemrégiben tért vissza hat országot érintő körútjáról.

Peking küldöttje újságíróknak adott pénteki tájékoztatóján úgy vélte, a fennálló nehézségek ellenére Ukrajnában és Oroszországban is maradt még némi hajlandóság a tárgyalásokra. Ugyanakkor szerinte „az orosz–ukrán háború eszkalációjának kockázata továbbra is magas”. Hozzátette, hogy minden oldalnak konkrét intézkedéseket kellene tennie a „helyzet lehűtésére”, a nukleáris létesítmények biztonsága érdekében.

A kínai diplomata mintegy üzenetként megállapította,

Kína meggyőződése, hogy ha valóban szeretnénk a háborút befejezni, életeket menteni és békét, akkor le kell állítanunk a fegyverek szállítását a harctérre. Különben a feszültség csak fokozódni fog.

Li májusi 12 napos küldetését Kijevben kezdte és Moszkvában fejezte be. Tárgyalt Varsóban, Párizsban, Berlinben és Brüsszelben is. Útjának deklarált célja az volt, hogy konzultációinak végeztével egy olyan, mindenki számára elfogadható közös nevezőt találjon, amelyre a konfliktus politikai megoldása alapozható.

„Mindaddig, amíg van esély a helyzet enyhítésére, Kína hajlandó bármit megtenni” – hangoztatta Li, és arra is kitért, hogy

Peking újabb delegációt akar küldeni Európába, béketeremtési céllal.

Egyúttal elismerte, hogy a felek álláspontja között mély szakadék van, tisztában vele, hogy útja nem fog azonnali eredményt hozni.

Li Huj 10 éven át volt Kína moszkvai nagykövete és a legmagasabb rangú diplomata, aki az ukrajnai válság kitörésének kezdete óta Kijevben járt.

Az USA nem osztja meg az Új Start egyezmény egyes adatait Oroszországgal

Az Egyesült Államok közölte, hogy csütörtöktől nem továbbítja Oroszországnak az Új Start fegyverzetellenőrzési szerződésben előírt egyes értesítéseket, beleértve a rakéták és hordozórakéták helyéről szóló frissítéseket, hogy megtorolja a megállapodás Moszkva általi "folyamatos megsértését".

A külügyminisztérium a honlapján közzétett tájékoztatóban közölte, hogy az amerikai interkontinentális és tengeralattjáróról indított ballisztikus rakéták indításairól szóló telemetriai információk – a rakéta repüléséről gyűjtött adatok – átadását is leállítja Oroszországnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalosan nem lépett ki a szerződésből, amely korlátozza a telepített stratégiai nukleáris arzenált. Február 21-én közölte, hogy Oroszország felfüggeszti a részvételt, veszélyeztetve ezzel az amerikai–orosz fegyverzetellenőrzés utolsó pillérét.

Az ukrán erők orosz falut lőttek Brjanszk területén

Oroszországban a Brjanszki terület egyik faluját lőtték az ukrán erők. Egy ház kigyulladt, de senki sem sérült meg – közölte Alekszandr Bogomaz regionális kormányzó pénteken a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett bejegyzésében.

Orosz tisztviselők fokozott támadásokról számoltak be Észak-Ukrajnából is, és közölték, hogy csütörtökön ukrán csapatok megpróbáltak átjutni a határon a belgorodi régióba, ami az első ilyen behatolás volt.

Ukrajna tagadja, hogy hadserege részt vesz a behatolásokban, és azt állítja, hogy azokat orosz önkéntes harcosok hajtják végre.

Hi-82 drónokat készítenek elő 

A Hi-82 típusú kamikaze drónokat sikeresen tesztelték a különleges katonai műveleti területén. A drónokat jelenleg harci egységgel szerelik fel és elő készítik a különböző alakulatoknál történő alkalmazásra. Erről az Oko tervezőiroda (KB) számolt be a TASZSZ-nek.

A "Hi-82" repülési teszteket hajtott végre a Luhanszki Népköztársaság és a Donyecki Népköztársaság területén a különleges katonai művelet övezetében. A tesztek során a drón repülési hatótávolságát, rádiócsatornáját és a helyi elektronikai hadviselési rendszerekkel szembeni ellenállását vizsgálták. A drónt bemutatták a Kaskad, Vosztok és Rosgvardia zászlóaljak, valamint a Wagner PMC-k képviselőinek. Jelenleg a drónok harci egységgel való felszerelésén dolgoznak, előkészítik őket az első harci bevetésre, amelyre a következő napokban kerül sor - közölte a szervezet.

Az Oko tervezőiroda szakemberei a Hi-82 drónt egy felderítő változatban is tesztelték. "A különleges katonai műveletek területén bemutattuk és teszteltük készülékünket felderítő változatban is" - jelezték. 

A TASZSZ beszélgetőpartnere szerint a drón felderítő változata hosszabb, akár 1,5 órás repülési idővel rendelkezik majd.

Az USA TNT-t akar importálni Japánból, hogy lövedékeket készítsen Ukrajnának

Az amerikai kormányzat arra számít, hogy megkezdheti a TNT szállítását Japánból, hogy amerikai gyárakban 155 mm-es tüzérségi lövedékeket gyártsanak, amelyeket várhatóan Ukrajnába szállítanak. Erről a Reuters számolt be csütörtökön forrásokra hivatkozva.

A kiadvány szerint az amerikai fél "annak fényében akarja megkezdeni a TNT importját, hogy Washington gyorsan elláthassa fegyverekkel és lőszerekkel Ukrajnát az ellentámadáshoz".

A cikk megjegyezte, hogy a japán vállalatoknak mostantól törvényileg tilos fegyvereket eladni Ukrajnának. 

"A szövetségesek azonban a jelek szerint találtak egy kibúvót, amely a globális lőszerhiányra való tekintettel a TNT eladásának engedélyezését foglalja magában"

- hangsúlyozta az ügynökség. "Van olyan lehetőség, hogy az USA robbanóanyagot vásároljon Japántól" - tisztázta egy forrás.

Egy másik forrás hozzátette, hogy a japán hatóságok már tájékoztatták az amerikai felet arról, hogy hajlandóak TNT-t eladni.

Az orosz fegyveres erők új, két katonai körzetet és két hadsereget hoznak létre

Két katonai körzet - Moszkva és Leningrád, egy kombinált fegyveres és légi hadsereg, valamint öt hadosztály és 26 dandár alakul meg az idén - közölte Jevgenyij Burdinszkij vezérezredes, az orosz fegyveres erők vezérkara fő szervezési és mozgósítási főosztályának vezetője.

Arról, hogy 2023-ban szükség van a fegyveres erők két szolgálatközi stratégiai területi egységének, a moszkvai és a leningrádi katonai körzetnek a létrehozására, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tavaly decemberben számolt be. Megjegyezte, hogy az ilyen lépéseket "a NATO azon törekvése okozta, hogy katonai képességeket építsen ki Oroszország határai közelében, valamint hogy Finnország és Svédország rovására bővítse az észak-atlanti szövetséget". Sojgu arra is rámutatott, hogy javítani kell az orosz fegyveres erők összetételét és struktúráját.

Oroszország teszteli az új Sirius drónt

Az interneten felbukkant felvételek az új orosz Sirius harci drónról (Inokhodets-RU fejlesztési projekt) arra utalnak, hogy a drón már a repülési tesztelési szakaszba lépett - mondta a RIA Novosztyinak Denis Fedutinov, a pilóta nélküli légi járművek egyik vezető orosz szakértője.

Korábban az interneten is megjelentek felvételek a kétmotoros drón repüléséről. Fedutinov egy új, közepes magasságú, hosszú repülési idővel rendelkező Sirius UAV-ként (pilóta nélküli repülőgép) azonosította, amelyet az orosz Kronshtadt vállalat fejlesztett ki.

Több mint 15 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5958 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 9158 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Drónokkal támadták az orosz Kurszk várost - videó

Drónokat lőttek le a nyugat-oroszországi Kurszk város felett június 2-án éjszaka - közölte Roman Sztarovojt, a kurszki terület kormányzója a Telegramon.

Több mint 30 drónt lőttek le Kijev felett

Több mint 30 drónt lőttek le a Kijev elleni orosz légitámadás során - közölte a város katonai vezetése. A ma hajnali volt a főváros elleni hatodik egymást követő légitámadás.

Orosz veszteségek Bahmutnál

Oroszország több mint 60 ezer katonát vesztett június 1-jéig a Bahmut elleni támadásában - írta a Sky News egy nyugati tisztségviselőre hivatkozva.

Dróntámadás érte hajnalban Kijevet

Ma hajnalban is dróntámadás érte Kijevet, a városban több robbanásról érkezett jelentés. Vitalij Klicsko polgármester a Telegarmon azt írta, drónok újabb hulláma érte el a fővárost, a légvédelem azonban működik. Áldozatokról, károkról egyelőre nincs információ.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában