Terrorizmus

2020.09.30. 16:30

A Charlie Hebdo előtti támadás elkövetőjének apja büszke fia tettére (videó)

A férfi szerint fia az iszlámot szolgálta a támadással, amiért az egész falu gratulált neki. Az apa azt is hozzátette, bármikor kész feláldozni fiait és saját magát is Mohamed prófétáért.

French police and forensic officers inspect the scene of an attack after several people were injured near the former offices of the French satirical magazine Charlie Hebdo by a man wielding a knife in the capital Paris on September 25, 2020. - A man armed with a knife seriously wounded two people on September 25, 2020, in a suspected terror attack outside the former offices of French satirical weekly Charlie Hebdo in Paris, three weeks into the trial of men accused of being accomplices in the 2015 massacre of the newspaper's staff. Charlie Hebdo had angered many Muslims around the world by publishing cartoons of the Prophet Mohammed, and in a defiant gesture ahead of the trial this month, it reprinted the caricatures on its front cover. (Photo by Alain JOCARD / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Alain Jocard

Szeptember 25-én Párizsban, a Charlie Hebdo szatirikus magazin korábbi szerkesztősége közelében támadt rá több emberre egy pakisztáni férfi. Az elkövetőről apránként derülnek ki a részletek: eredetileg Hassan A. néven mutatkozott be, és 18 évesnek mondta magát, ám kiderült, hogy valójában 25 éves, és a neve sem az, amit a rendőrségnek mondott – emlékeztet híradásában a V4NA hírügynökség.

Az ügyben nyomozó ügyész emellett azt is elárulta, hogy a férfi a támadás helyszínén hagyott egy szatyrot, amelyben volt egy kalapács, egy öngyújtó és két üveg lakkbenzin, tehát feltehetően az volt az eredeti terve, hogy behatol a szerkesztőség egykori irodájába és felgyújtja azt, mivel nem tudta, hogy a 2015-ös merénylet után másik helyre költöztek az újságírók. A bárddal történt támadás hirtelen ötlet volt, tulajdonképpen csak akkor döntötte el, amikor meglátta későbbi áldozatait az utcán, akikről azt hitte, hogy a Charlie Hebdo munkatársai – írja a Le Figaro.

Az ügy kapcsán került fel a közösségi oldalakra egy újabb videó, amelyben a támadó apja a Naya Pakistan televíziónak beszél fiáról. A felvételen a férfi úgy fogalmaz, nagyon büszke arra, amit a fia tett. Szerinte tettével fia megvédte Mohamed próféta becsületét, majd hozzátette, hogy a környezete is így gondolja, mivel a támadást követően az egész falu gratulált neki. A férfinak elmondása szerint öt fia van, akiket, saját magával együtt, bármikor kész feláldozni a prófétáért.

“I’m proud of what my son did, I’ve 5 sons and would sacrifice all of them for Muhammad; and myself.” Says the father of Paris knife attacker

That’s the mentality religious minorities and blasphemers have to deal with on daily basis in " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Pakistan.

A CNEWS francia hírtelevízió értesülései szerint a késelő apja arra kérte a pakisztáni kormányt, hogy szállítsák haza a fiát, a kérést azzal indokolta, hogy Pakisztán muszlim ország, a fiatalember pedig az iszlám nevében cselekedett. A támadó apja feltehetően abban bízik, hogy szülőföldjén nem ítélik el a fiát, mivel a közel-keleti országban bűncselekmény az istenkáromlás, a fia pedig a francia istenkáromlók által közzétett, Mohamed prófétát ábrázoló gúnyrajzokat akarta megtorolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában