Illegális bevándorlás

2021.10.07. 11:52

A finneknek is gondot jelent a migránscsempészet Fehéroroszországból

A finn parti őrség vizsgálatot indított hét olyan ügyben, amikor illegális migránsokat csempésztek Fehéroroszországból térségbeli országokon keresztül Finnországba – közölte csütörtökön az Ilta-Sanomat című napilap.

A vizsgálat szerint az országba bejutott illegális bevándorlók több mint tízen voltak, szinte valamennyien irakiak. A valós szám azonban ennél nagyobb lehet, mivel a nyomozás még kezdeti stádiumban van. A migránsok Fehéroroszországból érkeztek balti országokon és Lengyelországon keresztül Finnországba.

– Azokat a migránsokat, akik Lengyelországban, Lettországban és Litvániában kötöttek ki, pénzért más uniós országokba, köztük Finnországba szállítják tovább – tájékoztatott Jukka Tekokoski, a parti őrség bűnügyi osztályának vezetője. Az ügynökség szerint

az illegális bevándorlókat elsősorban Észtországból érkező kompokon, járművek rakterében elrejtve szállítják Finnországba.

A migránsok ezenfelül Lengyelországból légi úton és Németországból kompokon is érkeztek.

Jelenleg mintegy tíz embert gyanúsítanak az illegális bevándorlók Finnországba csempészésével, egy részük finn állampolgár, eddig még senkit sem vettek őrizetbe.

Litvánia, Lettország és Lengyelország az év elején szembesült a Fehéroroszországból érkező tömeges illegális migráció problémájával.

Azóta a litván-fehérorosz határon például eddig már több mint négyezer, Ázsiából és Afrikából származó illegális bevándorlót tartóztattak fel. Ez ötvenszer több, mint a 2020-as év egészére vonatkozó adat. Az illegális migránsok között az iraki állampolgárok vannak többségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában