Ország-világ

2020.08.31. 07:46

A gödi helyzet az országos választás előképe

A volt polgármester szerint totálisan megbénult a város.

Továbbra is felfüggesztett státusú a gödi momentumos polgármester, aki bíróságról bíróságra rohangál, miközben városa gyakorlatilag megbénult. Ellenzéke szerint Balogh Csaba alkalmatlan a városvezetésre. Közben a DK képviselet nélkül maradt – írja a Magyar Nemzet.

Markó József, Göd volt fideszes polgármestere arról beszélt a Hír TV Informátor című műsorában, hogy gyakorlatilag leállt a város működése, s ha nem működik egy ilyen összefogás, akkor a gödi helyzet az országos választás előképét láttatja velünk.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint

a kialakult helyzet már rég nem a településről szól, a gödi konfliktus az országos viszonyokat tükrözi, vagyis ha az ellenzék kormányra kerülne, a belharcok miatt az ország megbénulásáról és ellehetetlenüléséről lehetne beszélni.

A politikai ellenzéki belháború a katasztrófahelyzetben sem csitul. Hatalmas károkat szenvedett Göd a szombati viharban. A károk felszámolásában a város vezetője, Fülöp Zoltán, a fegyelmi hatálya alatt álló, munkájából még mindig felfüggesztett polgármester, a momentumos Balogh Csaba törvény szerinti helyettese, LMP-s alpolgármester jár az élen. Jelenleg kizárólag Fülöp jogosult az önkormányzat gazdasági és műszaki erejét kárelhárításra irányítani, annak ellenére, hogy Balogh Csaba öntevékenyen továbbra is úgy viselkedik, mint aki ma is a város tényleges vezetője.

A Momentum politika kultúráját Gödre importáló Balogh Csaba pénteken közölte a közösségi oldalán, hogy a bíróság megalapozatlanság címén megsemmisítette munkából való első felfüggesztését. Emlékezetes, a DK, az LMP, a Jobbik és a Fidesz képviselőiből álló kétharmados többség július 31-én két hétre felfüggesztette Baloghot a polgármesteri tisztségéből, majd augusztus 12-én a testület újabb harminc nappal megfejelte – egy újabb fegyelmivel színesítve – a felfüggesztést. Balogh az első felfüggesztést perelte, és a második ellen is jogorvoslattal él. Eközben máris burkolt nyomásgyakorlásba bonyolódott, hiszen visszamenőleges hatállyal érvénytelenítette a bíróság a felfüggesztését, s ez szerinte azt jelenti, hogy az ebben az időszakban polgármesteri feladatokat ellátó Fülöp Zoltán alpolgármester tevékenysége álképviseletnek minősül. A Mérce című portálnak arról beszélt: most utólag vissza kell néznie a kérdéses két hétben hozott döntéseket, és azokat utólag vagy el kell fogadnia, vagy el kell utasítania. A jóhiszemű döntéseket el fogja fogadni, ám ahol a rosszhiszeműség gyanúja felmerül – főként fajsúlyosabb döntéseknél, mint amilyen a szerződéskötés vagy a beszerzési szabályok módosítása –, ott elutasítással fog élni.

A gödi kaotikus politikai helyzetben még eligazodók szerint mindez konkrétan azt jelenti, hogy Balogh Csaba – visszaülve a polgármesteri székbe – gyakorlatilag megsemmisítheti az összes, felfüggesztése alatt hozott önkormányzati testületi döntést, és az előzmények ismeretében meg is fogja ezt tenni.

A kétharmados többség ugyanis felfüggesztése óta szinte kivétel nélkül megsemmisítette Balogh pandémia alatti, egyszemélyi döntéssel hozott rendeleteit, intézkedéseit.

A helyi belháború azonban már régen túlnőtt Göd területén, országos szintű botrányról beszélhetünk – írja cikkében a Magyar Nemzet.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke ismét leszögezte, nem engedik leváltani a polgármesterüket, és a létrejött helyzetért a Demokratikus Koalíció (DK) a felelős, nekik kell megoldani azt. Gyurcsány Ferenc DK-elnök arról beszélt korábban, hogy a gödieknek kell megoldaniuk a kialakult politikai helyzetet, ám a DK helyi emberei közül három meghatározó személy szembefordult a párt központi parancsuralmával. Lőrinc László alpolgármester, Szilágyi László testületi tag, valamint a balliberális ellenzéki párt Pest megyei önkormányzati képviselője felfüggesztette párttagságát, azóta Szilágyi kilépett, Lőrincet pedig kizárták a DK-ból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában