emberrablás

2021.10.22. 15:08

A Haitin elhurcolt misszionáriusok meggyilkolásával fenyegetőznek

A bűnszervezet fejenként egymillió dollár váltságdíjat követel az elhurcolt misszionáriusokért.

A Haitin elhurcolt 16 amerikai és egy kanadai misszionárius meggyilkolásával fenyegetett a túszejtők vezére a YouTube videómegosztó oldalon csütörtökön közzétett felvételén.

A videón a 400 Mawozo nevű banda vezetője, a Lamo Sanjou álnéven azonosított férfi kijelentette, hogy kész megölni „ezeket az amerikaiakat”, ha nem teljesítik követeléseit.

A Reuters globális hírügynökség ugyanakkor nem tudta független forrásból ellenőrizni a felvétel valóságtartalmát. A videón egy bíbor öltönybe öltözött férfi beszélt több másikkal körülvéve, de a misszionáriusok nem voltak láthatók.

„Ha nem kapom meg, amit akarok, akkor inkább megölöm ezeket az amerikaiakat egy nagy pisztoly tárát ürítem ki mindegyikük fejébe” – fenyegetett a férfi.

A Le Nouvelliste helyi lap egyébként a nap folyamán közölte, hogy Leon Charles haiti rendőrfőnök benyújtotta lemondását Ariel Henry miniszterelnök korábbi nyilatkozataira hivatkozva.

Liszt Quitel haiti igazságügyi miniszter a héten közölte, hogy a bűnszervezet fejenként egymillió dollár váltságdíjat követel az elhurcolt misszionáriusokért.

Biztonsági szakértők szerint a 400 Mawozo kisstílű tolvajbandaként kezdte, de hamarosan Haiti egyik hírhedt bűnszervezetévé nőtte ki magát, amely a főváros, Port-au-Prince-től keletre található térségeket tartja ellenőrzése alatt és mostanra gyilkosságok, emberrablások elkövetéséről és zsarolásról ismert.

A tizenhét misszionáriust és családtagjaikat szombaton hurcolták el a természeti csapások és belpolitikai bizonytalanság sújtotta Haiti fővárosában. A Christian Aid Ministries beszámolója szerint a misszionáriusai újjáépítési és lakhatási projekteken dolgoztak a 7,2-es erősségű augusztus 14-i földrengés nyomán. A csoport éppen egy árvaházat látogatott meg, amikor elrabolták őket.

Az utóbbi években Haitin elharapózott a bűnözés, különös gondot jelentenek a váltságdíj reményében végrehajtott emberrablások, több alkalommal is papokat és apácákat hurcoltak el bűnözők. Az ENSZ szerint az idén augusztusig 328 emberrablást regisztrált a helyi rendőrség, míg tavaly összesen 234 ilyen eset volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában