Képek a sötét oldalról

2018.10.17. 12:37

A katolikus egyházat bíráló film ott tarolt, ahol nem gondolnánk

A közszolgálati televízió hírműsora a filmet „a katolikus egyház elleni újabb, durva és hazug támadásnak” nevezte.

A Wojciech Smarzowski rendezésében forgatott, sötét hangulatú film kitalált szereplői három katolikus pap, akik vodkát isznak és gúnyolódnak az egyházon, egyikük pedig szexuálisan bántalmaz egy árva vak fiút. A produkció több díjat is elnyert a gdyniai Lengyel Játékfilmfesztiválon. Smarzowski szerint filmje az olyan kellemetlen és gyakran elhallgatott témákra hívja fel a figyelmet, mint az egyházi visszaélések és szexuális erőszak. A lengyel egyháznak végre felelősséget kellene vállalnia – hangoztatta a rendező a sajtóban.

A film szenvedélyes vitát nyitott az egyház hatásáról Lengyelországban, ahol a lakosság túlnyomó többsége katolikus. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt számos vezető tagja bírálta a filmet. A közszolgálati televízió hírműsora pedig „a katolikus egyház elleni újabb, durva és hazug támadásnak” nevezte.

A 38 millió lakosú Lengyelországban visszaesett a templomba járók száma, és a klérus tekintélye is csökkent, de az ország továbbra is a kontinens legvallásosabbjai közé tartozik, lakosságának több mint 90 százaléka katolikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában