Ország-világ

2021.03.21. 09:50

A kedvező átoltottsági mutató az oltási kedvet is tükrözi

Az oxfordi egyetem 25 országot vizsgáló kutatása szerint Magyarország jelenleg a 4. helyen áll az átoltottság tekintetében, olyan államok előznek meg minket, mint Izrael, vagy az Egyesült Királyság.

Békéscsaba, 2021. március 20. Pallag Andrásné ápoló beolt egy pácienst a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának elsõ adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórház oltópontján 2021. március 20-án. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Ezt a Kossuth Rádió reggeli műsorában mondta el Csala Dénes, a lencesteri egyetem adat-vizualiációs adjunktusa, hozzátéve:

Minden összevetésben a legjobb tíz ország között foglalunk helyet.

Kiemelte: Magyarországon most 100 emberből 20-an kaptak oltást, ennél kicsit többen vannak akik első dózist kaptak, kevesebben akik a másodikat – szemlézte a Magyar Nemzet.

„Jelenleg a legtöbb országban sokkal nagyobb eséllyel kap valaki első dózist, mint másodikat” – fogalmazta meg az oxfordi szakember.

Nincs értelme a beadott vakcinák számát önmagában vizsgálni, csak a lakossághoz mérten

– tért ki az összehasonlítások alapvetéséhez Csala Dénes. Azt is elárulta, hogy időarányosan van értelme szemlélni az országok helyzetét, hiszen napról napra változik a helyzet.

Az EU-s tagállamok rangsorában Málta után Magyarország a második az oxfordi statisztikában is.

„Ez a rangsor az egyik legfontosabb, mert ez azt is megmutatja, hogy mekkora az oltási kedv – magyarázta Csala Dénes.

”Magyarország jó pozícióban van, minden statisztika szempontjából„

– hangzott el a műsorban.

A mérés szerint 4,4 százalékos a teljes átoltottság nálunk – vagyis a második dózist is megkapottak aránya –, ez helyben nagyon jó pozíció, nincs ok arra, hogy ezeket a százalékokat megkérdőjelezzük, hiszen úgy van elkészítve a módszertan, hogy össze lehessen hasonlítani – magyarázta az egyetemi adjunktus.

Az oltási statisztikákat szerinte külön kell választani az esetszámok statisztikáitól, az oltás könnyebben mérhető, itt a száz százalék a cél. A közösségi média nem segít eldönteni, hogy mely információnak hihetünk – hívta fel a figyelmet egy fontos jelenségre. A koronavírusjárvány tapasztalatai alapján Csala Dénes elmondta, „nem fogalmaznék meg olyat, hogy egy hivatalos kormányzati adatszolgáltatásban van okunk kételkedni”.

Borítókép: Pallag Andrásné ápoló beolt egy pácienst a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának első adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórház oltópontján 2021. március 20-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában