Ország-világ

2021.04.22. 10:22

Gulyás Gergely: pénteken elérjük a 3,5 millió beoltottat, szombattól nyithatnak a teraszok (videó)

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormány legfontosabb döntéseiről és intézkedéseiről tájékoztattak.

Budapest, 2020. október 22. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón kijelentette: az oltás jelenlegi üteme alapján minden bizonnyal holnap, azaz pénteken elérjük a 3,5 millió beoltottat. Az előre bejelentett, lépcsőzetes nyitási menetrend alapján tehát

szombattól kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, a kijárási tilalom pedig egy órával később, 11 órától kezdődik majd.

A teraszok este fél 10-ig lehetnek majd nyitva, ahogy az üzletek.

Jövő héten meglehet a négymillió beoltott

A miniszter felidézte, hogy a következő egy hétben egymillió kínai vakcina érkezik, 200 ezer első körös orosz oltás, valamint a Pfizer-vakcinákból is több mint 300 ezer. A beérkezett vakcinákat a lehető leggyorsabban szeretnék eloltani – tette hozzá.

Mindezek alapján jó esélyünk van arra, hogy jövő héten a négymilliós oltottsági határt is átlépjük.

Az ezek után következő lépésekről Orbán Viktor tájékoztat majd – tette hozzá.

Gulyás Gergely mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon, hozzátéve: aki most regisztrál, egy-két héten belül be lehet oltva. Emlékeztetett: nagyjából hatmillió beoltott szükséges a nyájimmunitás eléréséhez. Közölte, hogy tesztjelleggel működik az online oltási regisztráció.

Jól indult az oktatás

Az óvodások 60, míg az iskolások 75 százaléka élt a jelenléti oktatással – mondta a miniszter, hozzátéve, ez az arány napról napra nő. Megjegyezte, hogy „nagyon sokan voltak, főleg az ellenzék, akik bizonytalanságot akartak kelteni”. A tanárok és a szülők józanságát dicséri, hogy ilyen nagy számban jelentek meg a gyerekek az óvodákban és az alsó tagozaton – tette hozzá.

66 ezerrel dolgoztak többen márciusban, mint februárban

Gulyás Gergely közölte, hogy a 2021-es költségvetés módosítása és a 2022-es költségvetés is az újraindítás költségvetése lesz.

6000 milliárd forintot különített el a kormány a gazdaság újraindítására

– tette hozzá. Vannak biztató jelek: 66 ezerrel dolgoztak többen márciusban, mint februárban, közel van a cél, hogy ugyanannyi munkahely legyen, mint a járvány előtt – jelentette ki.

A miniszter kijelentette, hogy

a vendéglátóhelyeknek májusra is jár a bértámogatás.

Eddig 72,1 milliárdnyi támogatást ítéltek meg és 71,6 milliárdot fizettek ki bértámogatásra – tette hozzá.

Ezért kell meghosszabbítani a veszélyhelyzetet

A veszélyhelyzet meghosszabbítására azért van szükség, mert a járvány még nem ért véget – magyarázta Gulyás Gergely. A miniszter szerint

a meghosszabbítás azt szolgálja, hogy az ország cselekvőképessége biztosított legyen.

A veszélyhelyzet véghatárideje az Országgyűlés őszi ülésszakának kezdetétől számított 15. nap – mondta Gulyás. „Továbbra sem tudtunk politikai egységet létrehozni a védekezés területén, az nem politikai teljesítmény, hogy a védekezés időszakában álhírekkel és kamuvideókkal akarják lejáratni az egészségügyet” – mondta az ellenzékre utalva Gulyás.

„A baloldal hagyjon fel az oltásellenességgel!”

– tette hozzá.

Ha bárki hisz a baloldal oltásellenes kampányának, az meghalhat – jelentette ki kérdésre Gulyás Gergely. Már nemcsak a legidősebbek a legveszélyeztetettebbek, mert az áldozatok 95 százaléka 50 év feletti, míg 5 százaléka 50 év alatti – mondta.

A Fudan a világ egyik legjobb egyeteme

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a Fudan egyetemmel való kapcsolat eddig senkit sem zavart. A világ egyik legjobb egyeteme – jelentette ki, hozzátéve: a magyar felsőoktatás érdeke, hogy ez az egyetem idejöjjön, bár vannak olyanok, akik Soros György egyetemén kívül semmilyen egyetemet nem támogatnak – jegyezte meg.

Még nem tudjuk, kell-e majd harmadik oltás

Gulyás kérdésre elmondta, hogy egyelőre nem lehet megmondani, kell-e harmadik oltás, és ha igen, mikor. A legfontosabb, hogy a kormány a legrosszabb helyzetre készül, és mindent megtesz, hogy legyen elegendő vakcina – tette hozzá.

Két alternatíva van a választáson

Gulyás kérdésre azt mondta, mindenkinek a szabad döntése, hogy egy év múlva hogyan indul a választáson. Magyarországon az elmúlt 31 évben a választók döntöttek, két alternatíva van most: az országot csődbe vivő baloldal, akik szövetkeztek a szélsőjobboldallal, míg a másik oldalon a polgári erők állnak – jelentette ki.

Örömteli fejlemény, hogy kudarcot vallott a Szuperliga kezdeményezése – jelentette ki.

Nem állt le a daganatos betegek ellátása Pécsen

Újabb álhírt cáfolt meg a miniszter, amikor kijelentette: a Pécsi Tudományegyetemen nem állt le a daganatos betegek ellátása az elmúlt egy évben, a kezelt betegek száma nem csökkent – válaszolta kérdésre Gulyás.

Nincs gond a magyarországi lélegeztetőgépekkel

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy tavasszal is volt elegendő lélegeztetőgép. Tízezer gép van most, és ebből háromezer rendelkezésre áll, de szerencsére nem volt erre szükség – tette hozzá. Valótlan, hogy a lélegeztetőgépekkel bármi probléma lenne – tette hozzá.

Nyugat-Európa összekeverte a politikát az egészségügyi védekezéssel, ezért nincs elég vakcina

Az egészségügyi kérdéseket nem szabad összekeverni az ideológiával – mondta Gulyás. Ha általános gazdasági kérdésekben nincs gond a Kínával való együttműködésben, akkor az egészségügy területén sem lehet – tette hozzá. Nyugat-Európában azonban összekeverték az egészségügyi védekezést a politikával – mondta.

A minimálbér emelése több pénzt jelent a dolgozóknak, mint az adómentessége

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a minimálbért kell emelni, és nem az adómentességet erőltetni. Most a jobboldali kormány több mint 100 ezerrel emelte a minimálbért, míg a baloldal csak 25 ezer forinttal.

A Sinopharm vakcina jobb védettséget ad, mint a Pfizer

Heteken belül a börtönökben is oltanak majd, a rabokat azonban ettől még nem engedik ki onnan – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Megjegyezte: a Sinopharm vakcina nagyobb védettséget ad, mint a Pfizer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában