Szilágyi Péter

2018.07.06. 13:17

A magyar kormány elkötelezett a határon túli nemzettársak iránt

A június 28-tól július 9-ig tartó táborban 15-19 éves, középiskolás külhoni fiatalok vehetnek részt, akik érdeklődnek a magyarság történelme, hagyományai, irodalma és műemlékei iránt.

Budapest, 2018. július 6. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs helyettes államtitkára köszönti a 25. Magyarságismereti Mozgótábor résztvevõit az Országház Felsõházi termében 2018.júlis 6-án. A rendezvényre száz magyar fiatal érkezett a környezõ országokból és Kanadából. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Fotó: Bruzák Noémi

A magyar kormány kiemelten foglalkozik a határon túli nemzettársakkal, elkötelezett irányukban – mondta Szilágyi Péter nemzetpolitikai helyettes államtitkár pénteken a Parlamentben, ahol a 25. Magyarságismereti Mozgótábor résztvevőit köszöntötte.

A helyettes államtitkár a száz határon túli fiatalnak Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes nevében azt mondta: a sokadik csoportot fogadja, ami azt is jelzi, egyre több fiatal tud határon túlról különböző nemzetpolitikai programokkal, a kormány támogatásával eljutni Magyarországra, illetve innen is tudnak utazni fiatalok külhoni területekre.

Szilágyi Péter elmondta,

egyre több nyári tábor, szabadegyetem foglalkozik nemzetpolitikával, s a kormány kiemelten foglalkozik határon túli nemzettársakkal.

Felidézte: 2010 óta nyílik lehetőség arra, hogy a nemzetpolitikára több figyelmet és forrást fordítsanak. Hozzátette: nemcsak szavakban, hanem tettekben is elkötelezett a kormány határon túli nemzettársak iránt. Kiemelte az állampolgársági törvényt, azt, hogy 2018-ra elérték az egymillió új magyar állampolgárt. Utalt az alaptörvényre is, amely rögzíti: felelősséget viselnek a határon túli magyarság iránt.

Szilágyi Péter azt ígérte, a megkezdett munkát a jövőben is folytatni fogják, és reményét fejezte ki, hogy a rendszert hosszú időn keresztül működtetni tudják.

Kitért arra is, hogy idén 25 éves a tábor, amit mérföldkőnek nevezett. Rámutatott: a tábor és a hasonló rendezvények közösséget formálnak, életre szóló barátságok, szerelmek alakulhatnak ki. A jó emlékeket lehet tovább adni, és az itt születő ismeretségek később segítséget jelenthetnek.

Gál Kinga (Fidesz-KDNP) EP-képviselő azt mondta: évek óta a határon túli magyar közösségek ügyét képviseli, napi szinten próbálják a nemzet egységét megjeleníteni az európai politikában.

Minél inkább megpróbálnak összefogni, annál erősebbek lehetnek és annál messzebb ér a hangjuk

- mutatott rá az EP-képviselő.

Felidézte a tábor 25 éves történetét, méltatva mindazt, ami megvalósult az elmúlt negyed század során. Utalva a köszöntő helyszínére hozzátette: nem az ország, hanem a nemzet Parlamentjében vannak, és reményét fejezte ki, hogy a hely szelleme a diákokat is megérinti.

Szólt arról is: a résztvevő diákok a közösségük elitjét fogják képezni, és erre a kialakuló hálóra lehet építeni a jövőben is.

A június 28-tól július 9-ig tartó táborban 15-19 éves, középiskolás külhoni fiatalok vehetnek részt, akik érdeklődnek a magyarság történelme, hagyományai, irodalma és műemlékei iránt. A környező országok mellett Kanadából is érkeztek fiatalok a rendezvényre.

Borítókép: Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára köszönti a 25. Magyarságismereti Mozgótábor résztvevőit az Országház Felsőházi termében 2018.júlis 6-án. A rendezvényre száz magyar fiatal érkezett a környező országokból és Kanadából.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában