jogsértés

2019.01.26. 13:42

A magyar munkavállalókat nem érheti megkülönböztetés Ausztriában sem

Kötelezettségszegési eljárás indult Ausztria ellen az új családtámogatási törvény miatt, amely több magyar munkavállalót is érint.

A magyar munkavállalókat semmilyen megkülönböztetés nem érheti, hiszen ugyanazt a munkát végzik, ugyanazokat az adóterheket viselik és ugyanazokat a járulékokat fizetik – jelentette ki Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az ECHO TV Napi Aktuális című műsorában.

Az elfogadott törvény szerint: azok az Ausztriában dolgozó, nem osztrák állampolgárok, az EU más tagállamaiból érkező munkavállalók, akik az országban fizetnek adót és járulékokat, viszont gyermekeiket nem ott nevelik, kevesebb családtámogatásra jogosultak, mint korábban. Erről Novák Katalin beszélt, aki hangsúlyozta: a kormány a végsőkig harcol az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók jogaiért.

Völner Pál szerint: Ausztriában úgy gondolták, hogy ez egy kiváló megtakarítási lehetőség, ha a külföldi munkavállalók gyerekei után járó családi pótlékot, úgynevezett indexálás alá vetik. Ez az ottani magyar munkavállalók esetében egy 56 százalékra való csökkenést jelent. A 2017-es adatok szerint ez több mint 38 ezer gyereket érint.

Ez az uniós jogszabályokban megfogalmazott diszkriminációmentességnek a tilalmába ütközik, illetve a munkavállalók jogait is sérti – hangsúlyozta.

Az államtitkár kifejtette, a munkavállalókat nem érheti megkülönböztetés és érdekeiket több korábban elfogadott rendelet is védi.

Hozzátette, ugyanazt a munkát végzik, ugyanazokat az adóterheket viselik, ugyanazokat a járulékokat fizetik, éppen ezért semmiféle juttatási formában nem lehet különbséget tenni közöttük.

A teljes beszélgetés:

https://stream.echotv.hu/videos/2019/01/720/20190125_napi1_volner.MP4

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában