Járvány

2021.06.05. 14:57

A magyarok többsége elégedett a kormány egészségügyi járványkezelésével

A magyar felnőtt lakosság 54 százaléka elégedett a koronavírus-járvány alatt bevezetett kormányzati egészségügyi intézkedésekkel – derül ki az Alapjogokért Központ legújabb közvélemény-kutatásából.

A felnőtt magyar társadalom véleményét felmérő, országosan reprezentatív mintán végzett kutatás alapján kijelenthető, hogy a tízből több mint öt (54 százalék) szavazókorú állampolgár elégedett a kabinet egészségügyi válságkezelésével. Ezzel szemben a válaszadók csupán 43 százaléka mondta azt, hogy inkább elégedetlen a koronavírus-járvány alatt meghozott, egészségpolitikai döntésekkel, ami jelentős, 11 százalékpontos különbséget mutat az elégedettek javára. Ennek oka az lehet, hogy nem pártpolitikai alapon ítélik meg a mögöttünk hagyott időszakot a magyarok: még a kormánnyal szemben kritikus válaszadók 20 százaléka is elégedett volt ugyanis az intézkedésekkel.

Fotó: Alapjogokért Központ

Az, hogy többen elégedettek a kormány egészségügyi lépéseivel, mint ahányan nem azok, annak is köszönhető, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának megálljt parancsolt a magyar oltási program kellő gyorsaságú végrehajtása, ami a keleti vakcinák beszerzése nélkül nem lett volna végrehajtható. A baloldali pártok által gyakran támadott orosz oltóanyag felhasználásával a magyarok túlnyomó többsége, 74 százaléka egyetért, jó ötletnek tartja az alkalmazását, és mindösszesen a megkérdezettek 12 százaléka tartotta rossznak. Ez az adat közelít az Alapjogokért Központ áprilisi kutatási eredményeihez is, ahol a magyar felnőtt lakosság 72 százaléka mondta azt, hogy elégedett a keleti vakcinák beszerzésére is fókuszáló stratégiával.

Fotó: Alapjogokért Központ

Módszertan:

Az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatása 2021. május 31. – június 2. között telefonos adatfelvétellel, CATI-módszerrel készült. Az 1000 fős minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra. A statisztikai mintavételből adódó elkerülhetetlen ingadozások nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint a KSH adatai alapján kerültek kiegyenlítésre.

Azokban az esetekben, ahol minden megkérdezett válaszolt a kérdésre, 95 százalékos megbízhatósággal mondhatjuk, hogy a becslések maximum 3,16 százalékkal térnek el a teljes sokaságra jellemző értéktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában