összetartozás

2018.06.22. 15:16

A magyarság minden tagja ugyanolyan fontos

A magyarság minden tagja ugyanolyan fontos és egyenértékű tagja a közösségnek - jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára pénteken a Fejér megyei Sárkeresztúron, a Keresztúr nevű települések XIX. nemzetközi találkozójának megnyitóján.

Szilágyi Péter azt mondta, örömteli megtapasztalni, hogy az összetartozás a mindennapokban is érvényesül a Kárpát-medencében és az elmúlt években a nemzetegyesítésért végzett sok munka „gyümölcsöket hoz”. Egyre több anyaországi és elszakított település között épülnek kapcsolatok, miközben a Keresztúr nevű községek csaknem 20 éve hitet tettek egymás mellett, mert a nevük és a szívük is összeköti őket – tette hozzá.

Az államtitkár rámutatott: a kormány minden erejével, programjával és intézkedésével igyekszik a nemzeti összetartozást és a nemzeti identitást a magyarokban erősíteni, s ebben a munkában a Keresztúr nevű településeknek vitathatatlanul fontos szerepük van.

Szilágyi Péter úgy fogalmazott:

„hiszünk abban, hogy a magyar jövőt erős, önálló közösségekre és a felnövekvő generációkra kell építeni”.

Úgy vélte, a távolság a Kárpát-medencében földrajzi csupán, amit a rendezvényen tapasztalható egység is mutat.

A keresztúriak találkozója méltó példája a magyar-magyar kapcsolatok erősítésének – mondta, hozzátéve:

az egymástól távol élő közösségeket a hagyományok forrasztják össze „láthatatlan szállal”.

Kovács József, a Keresztúr Nevű Települések Szövetségének elnöke örömének adott hangot amiatt, hogy 2013 után, amikor Murakeresztúr volt a vendéglátó, újra olyan településen találkozhatnak, ahol még nem lehettek korábban.

Jelezte, hogy minél több települést szeretnének bevonni a szervezésbe, de a települések mérete, nagysága gátló tényező, hiszen sok 500 lakosúnál kisebb és 1000-2000 fős lakosságszámú község tagja a szövetségnek.

Emlékeztetett arra, hogy a találkozók sora 2000-ben indult Bodrogkeresztúron, ahol 13 anyaországi település mellett Székelykeresztúr vett részt. Évről évre építkeztek, előfordult, hogy 27-29 település is részt vett egy-egy eseményen.

Csutiné Turi Ibolya (független), a 2500 lakosú Sárkeresztúr polgármestere azt mondta, hogy elkötelezettek a keresztúriak közössége mellett, alapítóként a kezdetektől aktívak és a találkozókon is mindig részt vesznek. Most pedig eljött az ideje annak, hogy végre helyet adjanak a rendezvénynek – fűzte hozzá.

A találkozón a házigazda Sárkeresztúr mellett részt vett Apátkeresztúr (Erdély), Balatonkeresztúr (Somogy), Berekeresztúr (Erdély), Bodrogkeresztúr (Borsod-Abaúj-Zemplén), Csernakeresztúr (Erdély), Drávakeresztúr (Baranya), Hejőkeresztúr (Borsod-Abaúj-Zemplén), Kaposkeresztúr (Somogy), Magyarkeresztúr (Győr-Moson-Sopron), Maroskeresztúr (Erdély), Murakeresztúr (Zala), Nemeskeresztúr (Vas), Petrikeresztúr (Zala), Ráckeresztúr (Fejér), Rákoskeresztúr (Budapest, XVII. kerület), Sajókeresztúr (Borsod-Abaúj-Zemplén), Sarkadkeresztúr (Békés), Székelykeresztúr (Erdély), Szilágyfőkeresztúr (Erdély), valamint Tiszakeresztúr (Kárpátalja) küldöttsége.

A résztvevők péntek délelőtt emlékművet avattak a helyi Hősök terén: a márványtáblán a történelmi Magyarország látható, azon piros fények jelölik a Keresztúr nevű településeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában