tragikus részletek

2019.07.16. 10:14

A mozgássérült utas engedte ki a Dunába csúszott autó kézifékét

Megszólalt a nagymarosi balesetben elmerült autó sofőrje, az áldozat testvére.

Mozgáskorlátozott öccse engedte ki a kéziféket a férfi szerint, akinek az autója vasárnap a Dunába merült Nagymarosnál –értesült a Bors. A lapnak nyilatkozó, 44 éves V. Csaba aznap vette fel 39 éves, nyolc éve kerekesszékbe kényszerült testvérét, Zoltánt egy bentlakásos otthonból, hogy együtt töltsék a napot.

A végstádiumú sclerosis multiplexben és epilepsziában is szenvedő, súlyos beteg Zoltán csak egy pillanatra maradt egyedül az autóban, amíg testvére kiugrott az autóból a kompra várva, hogy ételt vegyen.

„Az ételt már megrendeltem, egy kávét akartam még inni, amikor meghallottam, hogy elindult a víz felé az autó. A ké­ziféket behúztam, a testvérem engedte ki. Egyből utánaszaladtam, de addigra már bent volt a vízben. Próbáltam lemenni a víz alá, hogy kiszabadítsam a biztonsági övből, de nem jártam sikerrel. Közben egy fiatal odasietve kinyitotta a hátsó ajtót, amitől beömlött a víz és elsüllyedt az egész” – mondta a lapnak a férfi.

Összeroncsolódott személyautó a nagymarosi kompkikötőnél 2019. július 14-én. A gépjármű a Dunába gurult, a benne tartózkodó férfi életét vesztette.
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

„Már nem tudtunk kommunikálni, de még a szemébe sem tudtam nézni”

– emlékezett vissza a Borsnak a közelben álló szülői háznál tegnap délelőtt a megtört testvér. Mint mondja, kamionosként dolgozik, háromhetente jár haza, s ilyenkor mindig együtt töltenek pár napot az öccsével.

Csaba szerint testvére meg sem próbált kiszabadulni az autóból. Elmondása szerint a folyamatos felügyeletre szoruló Zoltán már kommunikálni és közlekedni is nehezen tudott, egy pohár is könnyen kiesett a kezéből. Csaba szerint azonban testvére nem akart tudatosan öngyilkosságot elkövetni. „Nem gondolom, hogy szándékosan akart véget vetni az életének, véleményem szerint ennyire már nem volt tudatánál. Sokkal jobban kellett volna figyelnem, de sajnos máshol nem tudtam le­parkolni. Régen találkoztam vele és elfelejtettem a szükséges óvintézkedéseket” – mondta.

Zoltán mintegy fél órát töltött víz alatt, így esélye sem volt a túlélésre. Az autót végül a tűzoltók húzták ki drótkötéllel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában