nemzetek európája

2021.08.19. 23:25

A Páneurópai Piknik üzenete: összeegyeztethető a hazaszeretet és az európaiság

A Páneurópai Piknik üzenete a hazaszeretet és az európaiság összeegyeztethetőségében rejlik – hangsúlyozta Járóka Lívia, az Európi Parlament fideszes képviselője az esemény 32. évfordulója alkalmából csütörtökön kiadott sajtóközleményében.

„Több mint 30 év elteltével az 1989-es határnyitás kettős üzenetet hordoz Európa és minden magyar számára. E kettős üzenet pedig a nemzeti elkötelezettség és az európaiság gondolatának egységében rejlik”

Rámutatott: „ma, mikor az európai értékek, a nemzeti szuverenitás, a kölcsönös tisztelet és elfogadás támadás alatt áll, és sokan ezen értékek összeegyeztethetetlenségét hirdetik, a magyaroknak történelmi kötelessége hirdetni, hogy az európaiságnak, Kelet és Nyugat, Észak és Dél együttműködésének a kulcsa, egymás meghallgatásában és megértésének szándékában rejlik.”

„Az 1989-es kapunyitás egy új fejezetet eredményezett Európa életében, ennek köszönhetően egy évtizedeken át az elnyomásra és kirekesztésre épülő rendszer falait bontottuk le. Jelenünk hordoz új nehézségeket és kihívásokat. Ezen problémák megoldásait azonban csakis úgy tudjuk megvalósítani, ha tanulunk a múlt tapasztalataiból.

E tapasztalat pedig nemzeti identitásunk iránti hűségben és az európaiság történelmi értékeiben gyökeredzik.

Így a mai nap a szuverén nemzetállamok kölcsönös elfogadáson alapuló Európájának ünnepe is egyben” – hangsúlyozta Járóka Lívia.

A Páneurópai Piknik osztrák-magyar államhatár magyar oldalán Sopronpuszta térségében, 1989. augusztus 19-én Habsburg Ottó és Pozsgay Imre fővédnökségével megrendezett békedemonstráció volt. Ugyanezen a napon a Sopron melletti magyar-osztrák határátkelőnél néhány órára megnyitották a határt és több száz keletnémet menekült jutott át Ausztriába, onnan pedig a Német Szövetségi Köztársaságba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában