Vigyázzunk egymásra!

2021.10.26. 22:01

A rendőrség idén is kiemelt figyelmet fordít a temetőkbe látogatók biztonságára

Az Országos Rendőr-főkapitányság tíz tanácsot is megfogalmazott a bűn- és balesetmentes megemlékezés érdekében.

Budapest, 2020. október 30. Látogatók az óbudai temetőben a közelgő mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt, 2020. október 30-án.

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A rendőrség idén is kiemelt figyelmet fordít a mindenszentek és halottak napja alkalmából a temetőkbe látogatók nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények megelőzésére – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kedden a police.hu oldalon.

Azt írták, a közelgő mindenszentek és halottak napja (november 1., 2.) alkalmából egyre többen látogatnak el a temetőkbe, hogy ott virággal, koszorúval, mécses gyújtásával emlékezzenek elhunyt szeretteikre.

Figyelmeztettek: az emlékezés perceiben a bűnelkövetők ellophatják a síroknál felügyelet nélkül hagyott táskákat, a lezáratlan kerékpárokat, a temető előtt parkoló autókban látható helyen hagyott tárgyakat, a tömegközlekedési eszközökön a külső zsebben tartott mobiltelefonokat, pénztárcákat, a nyitva felejtett, nem megfelelően védett otthonokból pedig az értékeket.

A rendőrség tíz tanácsot is megfogalmazott a bűn- és balesetmentes megemlékezés érdekében.

Azt javasolják, hogy az otthonát elhagyva mindenki körültekintően zárja be az ablakokat, ajtókat, kertes házak esetén a kerti kaput is. A tömegközlekedési eszközökön fokozottan figyeljenek értékeikre, azokat tartsák táskában vagy a kabát belső zsebében, a táskát pedig mindig tartsák testközelben, szem előtt.

Hozzátették, a temetőbe látogatók ne viseljék feltűnően ékszereiket, és ha nem feltétlenül szükséges, ne vigyenek magukkal nagyobb összegű készpénzt, jelentős értéket, továbbá az iratokat és a lakáskulcsot ne tartsák egy helyen, a PIN-kódot pedig a bankkártya mellett.

Azt tanácsolták, hogy aki kerékpárral vagy gépjárművel érkezik a temetőbe, gondosan zárja le, illetve be a járművét, és győződjön meg arról, hogy autója utasterében nem hagyott értéket látható helyen.

A rendőrség azt javasolja, hogy a temetőlátogatók a táskájukat és egyéb értékeiket egyetlen pillanatra se hagyják őrizetlenül.

A közlekedéssel kapcsolatban arra hívták fel a figyelmet, hogy a temetőbe látogatók minden esetben az időjárási, a látási és az útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, és lehetőség szerint inkább hétköznap menjenek ki a sírkertbe, elkerülve a hétvégi zsúfoltságot.

A rendőrség türelemre inti a közlekedőket, mivel ezekben a napokban a közúti forgalom az átlagos többszörösére nő, és az olykor zsúfolt utakon a megszokottnál lassabb haladás várható.

A gyalog vagy kerékpárral közlekedőknek azt javasolják, viseljenek fényvisszaverő ruházatot vagy kiegészítőt – karszalagot, matricát -, főleg lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén. A gyalog vagy kerékpárral kilátogatók pedig lehetőleg úgy induljanak útnak, hogy még nappali látási körülmények között hazaérjenek.

Ezekben a napokban a rendőrség a közút kezelőivel együttműködve számos ideiglenes parkolóhelyet jelöl ki, esetenként forgalomkorlátozást rendel el, ezért azt kéri, ne megszokásból közlekedjenek az emberek, figyeljék a közúti jelzéseket, és ha tehetik, indulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról.

A temetők környékén előfordulhat, hogy nincs járda, így a gyalogosok az úttest szélén mennek, ezért a járművezetők fokozott körültekintéssel közelítsék meg a kijelölt átkelőhelyeket, fokozottan figyeljenek a gyalogosokra – írták.

Ha valaki mégis bűncselekmény áldozatává válik vagy közlekedési baleset éri, akkor hívja a 112-es hívószámot – áll a közleményben.

Borítókép: Látogatók az óbudai temetőben a közelgő mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt, 2020. október 30-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában