Járvány

2021.10.26. 21:22

A román hatóságok azt remélik, hogy tetőzött a járványgörbe

Kedden hónapok óta először fordult elő, hogy az utolsó hét napon diagnosztizált fertőzések száma kisebb volt, mint az azt megelőző heti esetszám.

A román hatóságok reményei szerint a koronavírus-járvány negyedik hullámának tetőzését jelezheti, hogy kedden – az utóbbi hetek keddi napjaitól eltérően – már nem döntött rekordot az esetszám, és csökkenni kezdett az újonnan diagnosztizált fertőzések július közepe óta növekvő mozgóátlaga.

Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter szerint Romániában valószínűleg a múlt héten tetőzött a járványgörbe, de figyelmeztetett, hogy hivatalos adatok nem tükrözik a rejtőzködő vagy tünetmentes fertőzöttek számát, az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás pedig még mindig növekszik.

Romániában a keddi napokon rendre szintet lép az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, mivel sok helyen a hétvégi munkaszüneti napokon levett teszteket a laboratóriumok csak hétfőn értékelik ki, így a vasárnapi és a hétfői jelentésekben mindig az átlagosnál kevesebb, keddenként pedig az átlagosnál több fertőzés kerül a kimutatásba.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) legfrissebb jelentésében szereplő 16 765 új eset 17 százalékkal meghaladja ugyan az utóbbi két hét átlagát, de 11 százalékkal elmarad a múlt keddi csúcstól, maga a kéthetes mozgóátlag pedig az utóbbi napokban már nem emelkedett, hanem 14 ezer körül stagnál.

Kedden hónapok óta először fordult elő, hogy az utolsó hét napon diagnosztizált fertőzések száma (101 616) kisebb volt, mint az azt megelőző heti esetszám (103 733).

A haláleseteket illetően még nem lehet tetőzésről beszélni. Keddi jelentés szerint az utóbbi 24 órában 511 koronavírusos beteg hunyt el. Ez 35 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát, és csak 9 százalékkal marad el a múlt keddi csúcstól. Maga a kéthetes mozgóátlag pedig folyamatosan emelkedik.

A romániai kórházakban kezelt koronavírusos betegek száma egy hete 20 ezer körül ingadozik, a súlyos eseteké pedig továbbra is emelkedik: kedden 1867 betegnek tudtak intenzív terápiát biztosítani. Romániában azonban már hetek óta minden hely foglalt a covid-kórházak intenzív osztályain, a sürgősségi ügyeleteken pedig sorban állnak a koronavírusos betegek, hogy kórházi ágyhoz jussanak.

Azokat a válságos állapotban lévő betegeket, akiknek Romániában már nem tudnak megfelelő ellátást biztosítani, katonai repülőgépekkel és mentőautókkal szállítják magyarországi, lengyelországi, illetve ausztriai kórházakba. További hét európai ország gyógyszerrel, lélegeztetőgépekkel és a román kórházakba küldött egészségügyi szakemberekkel segíti a túlterhelt román egészségügyi rendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában