Jemeni polgárháború

2019.11.02. 07:38

A síita húszi felkelők lelőttek egy amerikai drónt

Zach Harrell parancsnok, az Egyesült Államok közel-keleti műveleteit irányító parancsnokság (CENTCOM) szóvivője hamisnak minősítette a felkelők értesülését.

A jemeni síita húszi felkelők lelőttek egy amerikai felderítő drónt a Szaúd-Arábiával határos térségben – közölte pénteken a lázadók szóvivője.

Jehia Szarea dandártábornok a Twitter mikroblogportálon azt írta, hogy a ScanEagle típusú repülő szerkezet „kémkedett és ellenséges műveleteket végzett” Szaúd-Arábia Aszír tartománya közelében, amikor a felkelők levadászták. Tájékoztatásához fényképet nem mellékelt.

Az amerikai légierő információja szerint a ScanEagle-t katapulttal indítják, értéke mintegy 3 millió dollár, húsz órát képes a levegőben tölteni.

Zach Harrell parancsnok, az Egyesült Államok közel-keleti műveleteit irányító parancsnokság (CENTCOM) szóvivője anélkül, hogy részletekbe bonyolódott volna, hamisnak minősítette a felkelők értesülését.

Az Egyesült Államok évek óta drónokkal folytat hadjáratot az al-Kaida terrorszervezet legveszélyesebbnek tartott, jemeni ága ellen, amely számos merényletet kísérelt meg Nyugatra tartó légi járatokon, és magára vállalta a Charlie Hebdo című, szatirikus francia magazin párizsi szerkesztősége elleni 2015-ös támadást is.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború többnyire az Irán támogatását élvező húszik, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között.

A háborúban – a sajtóban említett összesítések szerint – emberek tízezrei haltak meg, milliók kerültek az éhhalál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában