Járvány

2020.12.17. 13:37

A svéd király sajnálja, hogy nem tudták megvédeni az időseket

Svédország kitűnt az európai és más nemzetek sorából azzal, ahogy a járványt kezelte, sokáig nem rendelt el karantént úgy, mint más nemzetek, helyette megbízott az állampolgárok kötelességtudatában.

A svéd király, XVI. Károly Gusztáv sajnálja, hogy országában nem tudták megvédeni a koronavírusjárványtól az idősotthonok lakóit – derült ki csütörtökön egy előre felvett interjú részletéből.

A SVT svéd közszolgálati televízió a karácsonyhoz időzített, 21-én sugárzandó teljes felvételén az uralkodó azt mondja: „Úgy vélem, kudarcot vallottunk. Nagyon sokan meghaltak, és ez szörnyű. Mindannyiunknak szenvedést okoz (ez a teher).”

Szavai azt követően hangzottak el, hogy kedden egy független bizottság megvizsgálta, miképpen kezelték a járványt az országban. Azt a következtetést vonták le, hogy a svéd idősgondozásnak jelentős strukturális hiányosságai vannak, és a hatóságok nem voltak felkészülve és felszerelkezve a járvány kezelésére.

Svédország kitűnt az európai és más nemzetek sorából azzal, ahogy a járványt kezelte, sokáig nem rendelt el karantént úgy, mint más nemzetek, helyette megbízott az állampolgárok kötelességtudatában.

A skandináv országban mintegy 7700 haláleset kapcsolható a járványhoz.

Az előzetesen sugárzott felvételen a király azt mondta, gondolni kell azokra, akik nem tudtak elbúcsúzni elhunyt családtagjaiktól. Úgy vélekedett, „nehéz és súlyos tapasztalat az, ha nem lehet érzékeny búcsút venni”.

Az uralkodó fiának, Károly Fülöp hercegnek, aki az ötödik a trónöröklés sorában, valamint feleségének, Szófia hercegnőnek pozitív lett a vírustesztje, a betegség enyhe influenzás tünetekkel járt. Otthonukban, két gyerekükkel együtt karanténba vonultak.

Károly Gusztáv király ugyan Svédország államfője, feladatai azonban csupán ceremoniális jellegűek, kezében nem összpontosul politikai hatalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában