Döntés az életről

2018.05.26. 07:29

A szavazófülkéből kilépők többsége az abortusztörvény enyhítését támogatja

Exit poll eredmények szerint az írek nagy többsége a terhességmegszakítás liberalizálását támogatta az erről tartott pénteki népszavazáson.

A szavazófülkét elhagyók megkérdezésével készült felmérés (exit poll) szerint – amelyet a The Irish Times című ír napilap megbízásából az Ipsos MRBI készített – a voksolók 68 százaléka szavazott 32 százalék ellenében arra, hogy lazítsák az erős katolikus hagyományok szerint élő országban az abortuszra vonatkozó szigorú korlátozást.

A felméréshez összesen 4000 szavazót kérdeztek meg Írország minden megyéjéből. A lap szerint a statisztikai hibahatár másfél százalék.

Az RTE ír közszolgálati műsorszolgáltató megbízásából a Behaviour and Attitudes készítette exit poll felmérés gyakorlatilag ugyanazt az eredményt mutatta: a szavazók 69 százaléka támogatta az abortusz liberalizálását 31 százalék ellenében.

„Úgy néz ki, történelmet írunk holnap” – írta Leo Varadkar ír miniszterelnök szombatra virradóra a Twitteren. A kormányfő köszönetet mondott a referendumon szavazóknak, s úgy fogalmazott, hogy „ez a demokrácia működés közben”.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint este tízkor zártak, a hivatalos eredmény szombat délután vagy este várható.

Pénteken mintegy 3,5 millió ír szavazópolgárt vártak az urnákhoz, hogy a referendumon az ír alkotmány 1983-ban elfogadott, az abortuszt kivételek nélkül tiltó, 8. módosításának eltörléséről vagy megtartásáról döntsenek. A hatályos írországi jogszabály a legszigorúbb Európában: nemi erőszak, vérfertőzés vagy a magzat fejlődési rendellenessége sem indok az abortuszra.

Leo Varadkar kormányfő csütörtök este a Twitteren arra buzdította az ír választókat, hogy szavazzanak igennel az abortuszt tiltó alkotmánymódosítás eltörlésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában