Járvány

2020.08.26. 12:18

A sztrájk beszüntetésére szólították fel a dél-koreai orvosokat a hatóságok

A sztrájk beszüntetésére és a munka felvételére szólították fel a hatóságok szerdán az orvosokat Dél-Koreában, tekintettel a koronavírus-járvány okozta helyzetre. Az ázsiai országban már 13. napja százas nagyságrendben növekszik a kórban újonnan megbetegedettek száma.

Bak Nüng Hu egészségügyi miniszter azt mondta, hogy visszavonhatják az ellenszegülő orvosok engedélyét, sőt akár három évig terjedő börtönre is ítélhetik őket.

A fővárosban, Szöulban dolgozó orvosok három napja csatlakoztak az ország többi részében működő egészségügyiek sztrájkjához, ezzel az ellen tiltakoznak, hogy a kormány növelni akarja a orvostanhallgatók létszámát.

A munkabeszüntetés miatt a nagyobb kórházak arra kényszerültek, hogy csökkentsék a munka-, valamint a rendelési időt, de egyes műtéteket is el kellett halasztani.

Bak kijelentette, hogy a kormány határozottan válaszol bármilyen együttes megmozdulásra, amellyel az emberi életeket és az egészségügyi biztonságot veszélyeztetik a koronavírus-járvány ideje alatt.

Az egészségügyi tárca adatai szerint szerdán mintegy kétezer egészségügyi intézmény tervezte működésének felfüggesztését országszerte azt követően, hogy a szakmai szervezetek elégedetlenek voltak a kormánnyal folytatott tárgyalások eredményével.

A kormány mintegy négyezerrel akarja növelni az orvostanhallgatók létszámát az elkövetkező évtizedben, mondván, hogy ez létfontosságú a Covid-19-járványhoz hasonló válság miatt. További érvként vetette fel a kormány azt, hogy jelentős különbség mutatkozik a nagyon fejlett fővárosi egészségügyi ellátás és a vidéki között.

Az orvosok szerint azonban az országban így is „gyilkos küzdelem” folyik az orvosi állásokért. A kormánynak inkább pénzügyi forrásokkal kellene kárpótolni az egészségügyi gyakornokokat, bátorítani kellene őket arra, hogy a fővároson kívüli területeken helyezkednek el, ahol nagyobb szükség van rájuk.

A dél-koreai járványegészségügyi hatóság adatai szerint az országban szerdára 320 új koronavírusos beteget regisztráltak, közte 237-et a fővárosi régióban, amely a gócpontja volt a kórnak az elmúlt hetekben.

Az 52 milliós lakosú országban a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli összesítése szerint eddig 18 265 koronavírusos beteget vettek nyilvántartásba, 312-en meghaltak, 14 368-an felépültek.

Az elmúlt két hétben nyilvántartásba vett betegek 40 százaléka a hatvan éven felüli korosztályból származik. Jelenleg negyvenhárom súlyos beteg szerepel a nyilvántartásban, szemben azzal, hogy augusztus 18-án még csupán kilenc volt. A hatóságok szerint tovább emelkedhet a súlyos megbetegedések száma, főképpen a különböző egyházi szervezetekhez köthetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában