üzenet

2019.11.04. 18:37

A szülőföldön maradásért zarándokoltak Kárpátalján (videó)

A kárpátaljai magyar fiatalok által kitalált, alulról építkező kezdeményezés a szülőföld szeretetére kívánja felhívni a figyelmet.

Idősek és fiatalok gyülekeztek a nagybégányi turulszobornál, innen indult az a 11 km-es zarándokút, amelyet Böjte Csaba ferences szerzetes, az első kárpátaljai szülőföldön maradás napja rendezvény fővédnöke vezetett – hangzott el a Kárpát expressz legutóbbi műsorában.

„Árva gyerekeket nevelek és azt láttam, hogy Isten a vérszerinti rokonok iránti szeretetet és a szülőföld iránti ragaszkodást nagyon mélyen belénk írta. Tehát, Isten akarata az, hogy megmaradjunk szülőföldünkön. A fiatalok azért hívtak, hogy pont egy ilyen zarándoklatot szervezzünk, ami segít, hogy még jobban ragaszkodjunk, szeressük a mi drága szülőföldünket”

– mondta Böjte Csaba.

A zarándoklaton Grezsa István is együtt gyalogolt a résztvevőkkel. A miniszteri biztos nagyon fontosnak és becsülendőnek tartja a kárpátaljai magyar fiatalok által kitalált, alulról építkező kezdeményezést, amely a szülőföld szeretetére kívánja felhívni a figyelmet.

„Sose lehet tudni, hogy mi az a rendezvény, ami akár sorsfordító lehet. Ez a kezdeményezés, amin most itt vagyunk, és nem véletlen, hogy Böjte Csaba testvér állt az élére, alulról jön, fiataloktól jön, Kárpátalján maradni a szülőföldön program, ami egy zarándoklat Nagybégányról Beregszászra. De azt hiszem, hogy ennek a lelkisége lehet egy üzenet, az itt élő embereknek, nemcsak magyaroknak, hanem más nemzetiségűknek is, hogy ne ürüljön ki a szülőföld” – magyarázta a kezdeményezés létjogosultságát a miniszteri biztos.

Sok fiatal csatlakozott a zarándokúthoz és vett részt az egész napos rendezvényen. A beregszászi Karpinecz Krisztián fontosnak tartja, hogy sokan ott maradjanak Kárpátalján, már amennyire lehetséges, mert mindenki a jobb megélhetés felé törekszik.

A menet résztvevői Beregszászba érve először a helyi Budapest parkban ültettek fákat, majd Böjte Csaba celebrált szentmisét a város katolikus templomában. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán színes programok várták a résztvevőket.

A hagyományteremtő rendezvényen Böjte Csaba előadása mellett kárpátaljai tehetséges fiatalok kaptak lehetőséget a bemutatkozásra.

Dobsa István, a KMKSZ Ifjúsági Szövetségének elnöke optimista a kárpátaljai fiatalok jövőjét illetően.

„Mi mikor a szülőföldön való maradásról gondolkodunk közösen, akkor mindig Fodó Sándornak, a KMKSZ alapítójának a gondolatai jutnak az eszünkbe, aki szerint nekünk, akik még itt maradtak Kárpátalján elsőrendű feladatunk, hogy hitet és reményt tudjunk nyújtani és biztosítani az itt maradott családok számára. És én úgy érzem, ezek a sikerek meg is vannak Kárpátalján, szerintem minden esély megvan arra, hogy fiatalok, fiatal családok döntsenek Kárpátalja mellett” – magyarázta Dobsa István.

A kárpátaljai magyarság sosem volt könnyű helyzetben, de mindig megvolt bennük az élni, és tenni akarás – véli Simon Dominika, az első ízben megszervezett Szülőföldön maradás napjának ötletgazdája, és főszervezője. „Szinte minden kárpátaljai szervezetnek az a lényege, a célja hogy a kárpátaljai fiatalokat itthon tartsa. Ezért tudtuk egy kicsit ilyen összkárpátaljaivá varázsolni ezt a napot, mert minden szervezet, minden magyar szervezet hozzánk állt.”

Csaba testvér örömmel fogadta a kárpátaljaiakat és öröm volt számára látni azt, hogy milyen sokan csatlakoztak az aznapi menethez és az azt követő rendezvényhez. „Mindenkit arra bíztatok, hogy maradjon otthon, becsülje meg azt a szülőföldet, és, hogy itten vannak gondok, bajok? Legalább nem unatkozunk, nem? Engem hívtak, hogy menjek Bécsbe ferences szerzetesnek, és azt mondtam, hogy ott minden, csak port kéne törölni, minden úgy rendben van. Miért mennék oda? Erdélyben sokkal nagyobb szükség van rám. És én önöknek is azt gondolom, Kárpátalján, hogy ez az önök hazája. Önök kell, hogy ezt a földet munkájukkal, imájukkal, szeretetükkel megszenteljék. Máshova elmehetünk, de ottan csak szolgák leszünk.”

Az első szülőföldön való maradás napján több százan vettek részt, és Kárpátalja szinte minden részéből érkeztek érdeklődők, hogy szívükben vigyék magukkal haza az esemény üzenetét: „Nem véletlenül születtünk oda, ahova, a nehézségek ellenére is ki kell tartanunk és becsületes élettel a valódi boldogságot is csak szülőföldünkön találhatjuk meg.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában